Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Studio Ros

Kijk uit voor de Rosse Maan!

 Blog  •  Gemaakt op: 02 Apr 2018

Hij was een beginner. Dat zag ik aan wat hij in Eurotuin in zijn winkelkarretje had gelegd, dat zag ik aan de manier waarop hij pakjes zaad bekeek (‘Zaaien in april. Is dat dan begin of eind april?’) en dat zag ik ten slotte ook aan de boeken die hij vastnam. Ik hield de man een beetje in het oog, zoals je begrijpt. Ik zag het ook een beetje aan de blik van zijn vrouw, die belangstelling veinsde en zich afvroeg of die tuinmanie een bevlieging was. (Alsof er in huis nog geen werk genoeg is!) Hij vertrok uiteindelijk met drie boeken richting kassa en volgens mij het vaste besluit om elk van die boeken uit het hoofd te leren alvorens hij één zaadje in de grond liet vallen - hij zag er het érg grondige type uit. De wetenschapper, de controlefreak.

Nu is het niet mijn gewoonte om in tuincentra vreemde mannen aan te spreken, maar eigenlijk had ik de man een beetje moeten geruststellen. En zeggen dat een moestuin aanleggen niet alleen met de neus in de boeken zitten is, maar diezelfde neus ook uit het venster steken. Een moestuinkalender is geen exacte wetenschap, noch het Evangelie. Geen enkel jaar is hetzelfde. ‘Zaaien in april’ zal dus voor de meeste jaren kloppen, maar niet altijd. Het is een kwestie van moestuinfingerspitzengevoel. Kijk naar buiten, naar de planten, de thermometer en de weersvoorspellingen. Blijft het koud? Dan moet je nog even wachten. Is het warm voor de tijd van het jaar, dan durf je al eens wat buiten zaaien en hier en daar iets planten. Er valt zo veel te doen in april! Je kan van alles zaaien, planten en verspenen, aardappelen mogen in de grond, kolen, uien, zuiderse groenten… alles groeit.

Het jaar dat ik een moestuin begon, had ik geen idee wanneer iets wel kon en wanneer niet. Maar na jaren ervaring - kuch- heb ik geleerd te wachten. En niet alleen te vertrouwen op gezond verstand en gevoel, maar ook op pakweg de Rosse Maan. Lees misschien eerst even mee alvorens je je afvraagt of je per ongeluk in een tuinhoroscoop bent beland.

Dit weekend is het volle maan. Over wat er dan gebeurt, zullen sterrenwichelaars en astrologen je van alles vertellen (je chakra’s gaan open! slapeloos! extra gevoelig! veel energie!), maar daar gaat het niet om. Het gaat om de volgende volle maan, dit jaar op 30 april. Volgens een oude wijsheid moeten we ons dan hoeden voor een korte maar venijnige winterdip, het voorspel van de IJsheiligen half mei zeg maar. Ik zie het als een natuurlijk rem op te veel moestuinenthousiasme. Ja, het kriebelt om voluit te beginnen (zie mijn vorige column, en die daarvoor, en ook wel die daarvoor, enz), maar ik pleit voor voorzichtigheid. Voor mezelf, voor alle tuinfreaks en voor alle stuurloze beginners in het tuincentrum.

Deze week in mijn moestuin zaai ik alles wat binnen mag voorgezaaid worden:
koriander, dille, Oost-Indische kers, venkel, zomerprei, en broccoli. Maar zoals hierboven verkondigd: je kan daar gerust nog even mee wachten.
Buiten hou ik me nog even in.

Lees meer op mijn website of volg me op instagram!

 

Alle notities

1 reactie

  • Esther H. Esther H. De rosse maan... Ik ben benieuwd of er wetenschappelijke studies zijn die de invloed van de maan op de tuin bevestigen.
    Vrijdag 13 April 2018 om 18:03