MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Calathea

 Notitie  •  Gemaakt op: 07 Jul 2014

Calathea   ( van uytsel : 'network')

Calathea's geschikt voor donkere kamers en duistere hoeken.

Calathea`s dragen opvallende, kleurrijke en fraai getekende bladeren. Aan de hand van de bladtekening worden enkele groepen onderscheiden.

De bekendste soorten hebben een geveerd patroon van smalle of brede banden langs de hoofdnerf en de zijnerven. De bekendeCalathea makoyana is veruit de sterkste. Het blad heeft een breedvlekkerige tekening die op de paarsrode onderkant doorschemert. Doet het erg goed bij andere planten.
Calathea lancilifolia, langgerekt, lancetvormig blad, bovenzijde vlekkerig groen, onderkant egaal rood.

Een tweede groep vertoont een verlopende kleurenband over de hoofdnerf en aan weerskanten ervan, doorlopend tot bij de bladrand. Calathea roseopicta is veelzijdig gevlekt met subtiele wisseling van kleur en tekening; Calathea picturata is de bonte variante. Vereist veel zorg.

Soorten met roze of witte, smalle lijnvormige strepen over de zijnerven. Duidelijke lijntekening op het jonge blad, vervaagt bij het ouder worden. Calathea ornata is opvallend en erg sterk.

Een kleine groep heeft ongetekende bladeren, waartoe ook Calathea crocata behoort. Wordt als enige in bloei aangeboden, met een onopvallend blad.

Enkele praktische tips voor het gebruik:

Calathea is geen gemakkelijke kamerplant. Ze verlangt een vrij koele (18 tot 23 gr.) en half beschaduwde plek. Dat maakt de plant goed geschikt voor donkere kamers en duistere hoeken. Staat ze te warm, dan gaan de bladeren krullen.

De plant heeft behoefte aan hoge luchtvochtigheid, het beste is een omgekeerde schotel in een schaal met water zetten. Of de pot in een ruimere 'overpot' plaatsen met een bodempje water, al dan niet opgevuld met veenmos. De plant mag niet met de voeten in het water staan, dat leidt tot wortelrot. Misleidend is de uitgedroogde bovenlaag,  terwijl de kluit nog voldoende vochtig is.

Planttype
Bladplant met fraaie kleur en tekening, in talrijke soorten en variëteiten. Breed uitlopend en langgerekt blad. 30 tot 70 cm hoog, 50 cm breed. Calathea lancilifolia en Calathea applicatagroeien hoger of breder, min of meer bodembedekkend.

Water
Kluit vochtig houden door `s zomers matig gieten met lauw water. In de winter amper water geven. In de groei broezen met kalkarm (gekookt) water. Hoge luchtvochtigheid (> 60 %).

Temperatuur
Niet winterhard. Matig warm houden, bij voorkeur tussen 18 en 23 C.

Licht
Schaduw of halfschaduw, buiten direct zonlicht. Bontere variëteiten op een lichtere plek.

Bodem
Potgrond die voor Anthurium en orchideeën wordt verkocht. Luchtige, zure (pH 5 – 5,5) potgrond, zoals naaldbosgrond of potgrond met grove turfmolm. Maandelijks normale of tweewekelijks een lichte bemesting. Jaarlijks in de lente verpotten.

Vermeerderen
Door scheuren. Iedere scheut moet minstens drie bladeren hebben.

 

Alle notities

Reageer