Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

10 gouden regels voor bewateren

 Blog  •  Gemaakt op: 14 Apr 2018

Om te voorkomen dat uw planten in de zomer hun kopjes laten hangen, hebben ze veel water nodig. Maar hoeveel, en hoe vaak? En van boven, of van beneden? Hier zijn wat slimme en behulpzame feiten over het bewateren van uw planten.

Regel 1: Gelijkmatig vochtig houden

De meeste planten zijn afhankelijk van een gelijkmatige bevochtiging. Wanneer ze echter iets uitdrogen voordat ze weer water krijgen, bevordert dat de wortelgroei.

Regel 2: Bewater minder vaak, maar wel steeds grondig

Voor het bloembed is een of twee keer bewateren per week meestal voldoende: beter minder vaak bewateren, maar met veel water, dan vaak bewateren met weinig water.

Regel 3: Sproei ‘s avonds laat of ‘s morgens vroeg

Als u sproeit op de vroege of late avond, wanneer de bodem is afgekoeld, verdampt er minder water dan als u overdag sproeit, wanneer de bodem warm is. En de planten kunnen zichzelf dan voorzien van voldoende water voor de warmte van de volgende dag.

Regel 4: Zorg dat de blaadjes droog blijven

Natte blaadjes worden ziek. Wanneer ze gedurende de nacht nat blijven, kan dat resulteren in bladschimmel. Op blaadjes die in de zon nat worden gemaakt, ontstaan kleine brandplekken (het vergrootglaseffect van de waterdruppels).

Regel 5: Geef de juiste hoeveelheid water

Goede bewatering betekent dat voldoende water de wortels bereikt. Bij te weinig water wordt alleen het oppervlak van de grond bevochtigd. Landbouwgewassen zijn bij uitstek afhankelijk van een gelijkmatig vochtige bodem tot aan de oogsttijd.

Regel 6: Geef grotere hoeveelheden water in gedeelten

Water heeft wat tijd nodig om in de bodem door te dringen. Om te vermijden dat het water ongebruikt wegloopt, is het beter een paar keer achter elkaar licht te sproeien.

Regel 7: Sproei gericht maar rond de planten

Als u altijd sproeit aan dezelfde kant van de wortels, leidt dit tot ongelijkmatige wortelgroei en daardoor ook tot slechtere opname van de voedingsstoffen in de bodem. Sproei daarom altijd rondom de plant en verspreid over het gehele irrigatiegebied.

Regel 8: Besproei en wees zuinig met water

Sproei zo veel als nodig is en zo weinig als mogelijk is. Dit kunt u vereenvoudigen met een automatisch irrigatiesysteem met vochtsensor – in de bodem, op het balkon en op het gazon.

Regel 9: Vermijd waterophoping

Water drukt de lucht weg uit de bodem. Hierdoor kunnen de wortels niet ademen. Zonder zuurstof verdrinken de wortelcellen.

Regel 10: Gebruik hoogwaardige tuinaarde met een hoog kleigehalte

Tuinaarde met een hoog kleigehalte heeft betere expansie-eigenschappen en kunnen daardoor het water beter en gelijkmatiger vasthouden. Zorg tijdens natte zomers en in de winter voor een goede drainage om waterophoping te voorkomen.

 

Alle notities

Reageer