Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Vijf eenvoudige tips voor een prachtig gazon

 Blog  •  Gemaakt op: 14 Apr 2018

Een prachtig gazon is wereldwijd een van de meest gewenste kenmerken van de tuin. Hier volgen vijf praktische tips voor het perfecte gazon.
Het buitenseizoen is begonnen en dus is het tijd om van uw prachtige gazon te genieten. Een gazon dat de trots van de buurt is en dat er weelderig en groen uitziet als het goed wordt verzorgd. We hebben een lijst met belangrijke punten opgesteld die u daarbij helpen: 

1. Maaien

Regelmatig maaien van het gazon is belangrijk omdat het gras hierdoor voller wordt. De juiste techniek bij het maaien: regelmatig een beetje is beter dan alles ineens.

Maai elke keer in een andere richting en met een ander patroon, zodat de grassprieten niet altijd in dezelfde richting worden geduwd. Bij elke maaibeurt geldt de vuistregel dat u de stengel met ongeveer de helft tot tweederde moet inkorten tot ongeveer 5 centimeter. Midden in de zomer is het beter om het gras wat langer te laten, zodat het beter bestand is tegen droge perioden.

2. Bemesten

Als het gras wordt gemaaid, verdwijnen de voedingsmiddelen uit het gras; voor maximale groei moeten deze voedingsmiddelen weer worden aangevuld. Zodra het voorjaar begint, moet u het gazon elke vier tot vijf weken bemesten. Uw gazon kan niet zonder stikstof, kalium en fosfor, maar er zijn gecombineerde kant-en-klare mestproducten voor gazons bij uw plaatselijke tuincentrum verkrijgbaar. Op de verpakking staat duidelijk aangegeven hoeveel u moet gebruiken.

3. Sproeien

Als u de hele zomer een weelderig en groen gazon wilt, is het belangrijk om te sproeien. Hoe vaak u het gazon moet besproeien, is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheidsgraad. Als het gras te weinig water bevat, krijgt het een blauwgrijze kleur en beginnen de oudere bladeren van de plant op te krullen of te verwelken. Als u een nieuw gazon hebt gezaaid, moet u het meestal één keer per dag besproeien, zodat de zaden kunnen ontkiemen en er een stevig wortelstelsel kan ontstaan. Tegenwoordig wordt het besproeien van het gazon u heel eenvoudig gemaakt. U kunt uw tuin met de hand besproeien, of half- of volautomatisch. Het assortiment van GARDENA omvat mobiele en stationaire besproeiingsoplossingen, pompen en systemen voor sproeiregeling. U kunt ook kiezen voor computergestuurde, intelligente, automatische systemen en sproeiers, zodat u de sproeiers alleen maar hoeft te programmeren en te plaatsen.

4. Onkruid wieden

Met doorzettingsvermogen en de juiste techniek kunt u de strijd tegen onkruid in uw gazon winnen. Veel onkruid kan mechanisch worden verwijderd. 

Kleiner onkruid (zoals ereprijs en witte klaver) moet met een handverticuteerder worden verwijderd. Doe dit regelmatig, om de groei van het onkruid te verstoren. Madeliefjes en paardenbloemen moeten met een onkruidsteker worden verwijderd. Het is zeer belangrijk dat u zo veel mogelijk wortel verwijdert om te voorkomen dat ze opnieuw opkomen. Als u de strijd desondanks niet kunt winnen, is onkruidverdelger misschien de oplossing. Als onkruid het gras heeft overgroeid, kunt u de grond het beste afgraven en met graszoden bedekken.

5. Verticuteren en beluchten

Graswortels hebben lucht nodig om te ademen en te groeien. De grond onder een gazon bevat vaak onvoldoende zand, waardoor de wortels niet voldoende lucht krijgen en de groei wordt belemmerd.

Met een eenvoudige spitvork kunt u gaten in het gazon aanbrengen en deze met grof zand vullen. Hierdoor kan water vanaf het oppervlak wegstromen en krijgen de wortels zuurstof. U kunt dode wortels en ander afval verwijderen door het gazon te verticuteren. Als u het gazonvilt verwijdert, kan het onderste deel van het gras beter ademen en groeien de stelen beter.

 

Alle notities

1 reactie

  • Inge J. Inge J. Elke vier tot vijf weken bemesten hoeft niet als je een langzaam werkende organische meststof gebruikt. Deze werken zeker 3 tot 4 maanden. Bijvoorbeeld een organische meststof met zeoliet.
    Dinsdag 1 Mei 2018 om 15:07