MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Baardiris, ideale plant voor een tuin op zandgrond?

 Blog  •  Gemaakt op: 15 Apr 2018

Er zijn veel soorten irissen. Ze zijn niet allemaal geschikt voor zandgrond, maar de baardiris (Iris Germanica) lijkt ervoor gemaakt te zijn. Deze iris houdt van zon, van droge goed doorlatende grond en bloeit met bloemen die, in mijn ogen, evenveel allure hebben als tropische orchideeën. Als de baardiris bloeit, grijp je bijna automatisch naar je camera om er een foto van te maken, zo mooi!

Toch heb ik gemengde gevoelens over deze plant. Ja, de bloemen zijn van een exotische schoonheid. De bloeitijd (eind mei) is ook pluspunt. Mei is een beetje een moeilijke maand. De bollen zijn uitgebloeid en de zomerbloeiers moeten nog komen. De mei tuin is dan ook vooral groen. De baardiris zorgt juist in deze periode voor kleur. En, ook niet onbelangrijk, de baardiris doet het zelfs op de droogste plekken in je tuin.

Helaas is het snel gedaan met de lol. De bloeitijd is vrij kort en daarna takelt de plant snel af. Het blauwgrijze zwaardvormige loof, dat er in het voorjaar en de vroege zomer zo aantrekkelijk uitziet en mooi contrasteert met andere bladvormen in de border, wordt al snel lelijk. Eerst verschijnen er gele en bruin vlekken en in de loop van zomer sterft het blad verder af. Hoe natter de zomer, hoe sneller dit gaat. De lelijke plek die zo in de border ontstaat, is de rest van het seizoen een doorn in je oog.

Ik heb daarom het aantal irissen in onze tuin de afgelopen jaren flink teruggebracht, maar ik zou ze zeker niet willen missen. Ik probeer nu om het lelijke loof in de zomer te camoufleren. Zo heb ik een groep irissen achter een flinke pol Aster frikartii 'Mönch' geplant (asters houden, net als irissen, van een zonnige en droge plek). De asters zijn relatief laat zodat de irissen in mei goed zichtbaar zijn. Later in het seizoen is de aster zo hoog dat je de aftakelende baardirissen niet meer ziet. Verder zorg ik dat de groepen irissen niet te groot zijn en niet op "zichtlocaties" in de tuin staan. Het lelijke loof regelmatig wegknippen helpt ook.

Wil jij ook genieten van baardirissen in je tuin? Dan moet je een paar dingen goed in de gaten houden:

Ten eerste: om goed te bloeien heeft de iris véél licht en warmte nodig. Zorg dus voor een plekje in de volle zon. 

Ten tweede: baardirissen moet heel oppervlakkig geplant worden. De rizomen (wortelstokken) van de baardiris moeten boven de grond uitkomen zodat ze de warmte van de zon op kunnen nemen. Ik had de eerste jaren weinig of geen bloemen omdat ik ze te diep had geplant. Gelukkig wees een tuinvriend mij hierop. 

Ten derde: de baardiris mag, vooral in de winter, beslist niet te nat staan. De rizomen rotten dan gemakkelijk weg. Je kunt de wortelstok daarom het beste planten op een heuveltje van zand. Spreid de wortels naar beneden en druk de grond goed aan. 

Na zo'n drie tot vier jaar wordt de bloei minder. Rooi dan de wortelstokken op en verdeel ze in stukken die je opnieuw uitplant. Doe dit direct na de bloei. Doe je het later in het seizoen (bijvoorbeeld in het najaar) dan zullen de irissen het jaar erna niet of nauwelijks bloeien. Gebruik de jonge scheuten aan de buitenkant van de plant. Spit wat compost, dood blad of ander plantaardig materiaal in voordat je de jonge scheuten plant.

TIP

Als je irissen aanschaft, koop dan niet die knolletjes die in zakjes worden aangeboden in het tuincentrum. Ik heb dat diverse malen gedaan maar vrijwel nooit komen de irissen overeen met de afbeelding op het zakje. Met de irissen die je in potjes koopt bij het tuincentrum of bij de kweker heb ik betere ervaringen. Wil je helemaal op zeker spelen? Koop ze dan in mei als ze bloeien. 

Meer foto's van irissen(en nog veel meer tuininformatie) vind je op mijn blog 'Tuinieren op zandgrond'. Je kunt ons ook volgen op Pinterest en Instagram

 

Alle notities

Reageer