Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Waarom Kerria Japonica zomaar ineens kan afsterven

 Blog  •  Gemaakt op: 28 Apr 2018

Kerria Japonica 'Pleniflora' (de ranonkelstruik) zorgt in april voor spektakel in je tuin. De Kerria, die ongeveer twee meter hoog wordt, bloeit met vele honderden op roosjes gelijkende gele bloempjes. Echt prachtig om te zien! De struik is bladverliezend maar de takken, die groen blijven, zorgen toch voor een aantrekkelijk winterbeeld. Bovendien is het een heel gemakkelijke heester die weinig eisen aan de grond stelt. Zelfs op relatief droge plekken, zoals onder bomen, doen ze het goed. Het enige nadeel van de Kerria is de neiging tot woekeren. Maar ach, geen plant groeit sneller dan wij kunnen snoeien, dus dat nemen we graag voor lief.

Jarenlang genoten we elke aprilmaand van deze heester, maar in het voorjaar van 2017 ging het ineens mis. De struiken wilden niet meer. Kregen, op roest lijkende vlekken op de bladeren en bruine vlekken op de stelen. Niet meer dan een handvol bloempjes werd eruit geperst en na een tijdje begonnen de takken massaal af te sterven. Een flinke snoeibeurt waarbij we al het dode hout wegknipten, bracht geen verbetering. Uiteindelijk vielen al onze Kerria's ten prooi aan deze ziekte. Ook de mooie enkelbloemige variant die we van vrienden kregen. Ten einde raad hebben we daarom aan het einde van de zomer alle struiken gerooid. Echt zonde!

Het vreemde is dat de kerria altijd bekend stond als een struik die niet vatbaar was voor ziekten en plagen. Dus wat was er aan de hand? Aanvankelijk hadden we geen idee. Ik dacht eerst aan verwelkingsziekte. Daar waren we al eerder onze pruikenbomen (Continus Coggygria) aan kwijtgeraakt, maar de kerria is niet gevoelig voor deze ziekte en de aantasting zag er ook anders uit. Onlangs las ik op internet een artikel van de Engelse RHS (Royal Horticultural Society) over kerriasterfte. Het blijkt te gaan om een ziekte die specifiek is voor de Kerria. De Engelsen noemen het 'Kerria twig and leaf blight'. Deze ziekte is volgens hen in 2014 komen overwaaien uit Noord Amerika (bedankt uncle Sam!).

De wetenschappelijke naam is Blumeriella Kerriae. Blumeriella is een schimmel die zich (razendsnel!) via sporen door de lucht verspreid. Ook via besmet gereedschap, zoals je snoeischaar, kun je de infectie verspreiden. Het is daarom goed om je snoeischaar met alcohol schoon te maken nadat je een geïnfecteerde struik hebt afgeknipt.

Wat kun je eraan doen? Het antwoord is: helaas niets! De beste oplossing is dan ook om aangetaste struiken direct (met wortel en tak) te verwijderen en op te stoken of via de huisvuil kliko af te voeren. Niet composteren dus! In ons geval betekende het dat er ineens drie enorme gaten vielen in onze gele border op plaatsen waar bovendien niet zomaar alles groeit. Wat doe je daarmee? Ik heb nog even gedacht aan Forsythia als alternatief, maar die struiken groeien nogal harkerig en zijn echt niet te vergelijken met de sierlijke bloemenfontein van de Kerria. Uiteindelijk hebben we besloten om van de nood een deugd te maken en de hele border opnieuw in te richten. Nieuwe rondes, nieuwe kansen! Dit resulteerde in onze "kakelbonte border" die voornamelijk met zomerbloeiers is gevuld.

Wil dit nou zeggen dat je geen kerria moet aanplanten? Wat mij betreft niet. Het is een struik die vroeg in het voorjaar rijk bloeit en veel kleur brengt. Zolang je niet de pech hebt dat de struik door de ziekte getroffen wordt, kun je er veel plezier aan beleven. Gewoon doen dus, maar wees alert wanneer de takken en het blad bruine vlekken beginnen te vertonen.

Meer tuinadviezen en tips lees je op mijn blog "Tuinieren op zandgrond". 

 

Alle notities

5 reacties

  • Renilde Renilde Bedankt voor dit artikel Marge. ...interessant... Zondag 29 April 2018 om 15:44
  • Renilde Renilde Margo bedoelde ik... Zondag 29 April 2018 om 15:45
  • Margo Margo Graag gedaan! Ik vind het leuk om ervaringen te delen, fijn dat je het interessant vind. Maandag 30 April 2018 om 21:53
  • Jeannette v. Jeannette v. Ja, deze ziekte is al een tijdje in opmars. De vele neerslag van de laatste jaren helpt ook zeker niet mee... Bij veel planten komen daardoor schimmels steeds vaker voor. :-(

    Hier zie je een duidelijk voorbeeld van de symptomen: https://www.mijntuin.org/plant...
    Maandag 30 April 2018 om 23:06
  • Margo Margo Ja, zo zag het er bij ons ook uit. Verloren zaak als je dit ziet. Dinsdag 1 Mei 2018 om 21:25