Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hoe je meer bloemen in je agapanthus krijgt!

 Blog  •  Gemaakt op: 20 Jul 2018

2018 is een moeizaam tuinjaar. Eerst die late kou. Daarna idioot hoge temperaturen in het voorjaar. Vervolgens de buxusmot. Dan een langdurige periode van droogte. En komende week, als klap op de vuurpijl, een hittegolf. In 2018 heeft de tuin ons dan ook niet gebracht wat we ervan gehoopt hadden. 

Vooral de droogte, die nu al wekenlang aanhoudt, speelt ons parten. Op lichte zandgrond is het normaliter al een uitdaging om voor voldoende vocht te zorgen, maar deze zomer is het echt niet te doen. Afgelopen week heb ik daarom (vooruitlopend op de hittegolf) de vaste planten in mijn gele tuin bij de grond afgeknipt. Dit deel van de tuin ligt de hele dag in de zon. Ik hield het gewoon niet meer vol om ze drie keer in de week te gieten. En als ik dat niet doe redden de helianthus en heleniums, die nu in volle bloei staan, het niet. Het gaat heel erg tegen je gevoel in om bloeiende planten zomaar af te knippen, maar op deze manier heb ik er volgend jaar in elk geval nog plezier van. Helaas lijkt onze gele tuin, die vorig jaar zo mooi was, nu meer op een slagveld. 

Gelukkig zijn er ook positieve zaken te melden. Onze twee agapanthus planten, die we in een pot hebben staan, hebben nog nooit zo mooi gebloeid. Maar liefst dertig bloemen telde ik in elke plant! Hoe we dat hebben gedaan? Simpelweg door de "regels" met voeten te treden. Over agapanthus wordt veel onzin geschreven. Wij zijn op ons gevoel afgegaan, en dat heeft een goed resultaat opgeleverd. Op mijn tuinblog lees je hoe we het hebben aangepakt en vind je meer foto's van deze pracht. 

Een ander lichtpuntje is onze "kakelbonte" border. Die hebben we het afgelopen najaar aangelegd. Deze border ligt in de halfschaduw en ziet er nog steeds prachtig uit. Als de eupatoriums op kleur komen, is hij op zijn best. Ik hoop binnenkort wat foto's met jullie te delen. 

 

Alle notities

7 reacties

 • Marianne V. Marianne V. Idd margo , die 'regels ' die je beschrijft zijn gewoon bakerpraatjes : agapanthus heeft een voldoende grote pot nodig , veel voedsel(NPK 7-14-28) houdt van veel zon dat wel , voldoende water , kortom een normale verzorging en geen verwaarlozing dus. Dat van het verplanten klopt gedeeltelijk: je moet gewoon opletten dat je de wortels niet teveel beschadigt net zoals bij het scheuren een kweker hier in de buurt geeft een aantal nuttige tips op zijn website https://www.agapanthuskwekerij...
  Zaterdag 21 Juli 2018 om 13:13
 • Jeannette v. Jeannette v. Ai, dat zal even pijn gedaan hebben, die prachtige bloemen allemaal afknippen. Maar ja, het is bijna niet te doen om alles van water te voorzien als je en grote tuin hebt met veel vaste planten. Mensen met een schaduwtuin lachen nu, want daar valt het nog wel mee. Maar hopelijk kan je volgende jaar wel volop van je mooie gele tuin.
  Zaterdag 21 Juli 2018 om 15:38
 • Margo G. Margo G. Jeanette, bedankt voor je medeleven. Ja, dit deed echt pijn! Volgend jaar zal me dit niet nog eens gebeuren, want we gaan het in het najaar anders aanleggen (dus geen gele tuin meer...). Ik wil nu iets gaan doen met veel siergras (dat kan goed tegen droogte) en planten die écht veel droogte verdragen. Ben nu wat aan het oriënteren in de twee boeken van Piet Oudolf die ik in mijn boekenkast heb staan en volgens mij moet het mogelijk zijn om op deze manier ook mooie combinaties te maken.
  Zondag 22 Juli 2018 om 16:16
 • Margo G. Margo G. Marianne, je hebt natuurlijk volkomen gelijk. Maar geloof het of niet, ik hoorde laatst nog Monty Don (de "tuingoeroe" van BBC Gardener's world) vertellen dat Agapanthus krap in zijn pot moet zitten. Ik denk dat iedereen dat beweert omdat ze in het wild tussen de rotsen op berghellingen schijnen te groeien, maar het is complete onzin dat dit nodig zou zijn.
  Zondag 22 Juli 2018 om 16:19
 • Jeannette v. Jeannette v. Margo, ben ervan overtuigd dat je een prachtig resultaat zal boeken! Die boeken van Piet Oudolf - ik heb ze hier ook staan - zijn een goed voorbeeld van hoe mooi grassentuinen kunnen zijn. Veel structuur en ook mooie wintersilhouetten. Misschien ken je deze site al, maar dat is ook een echte aanrader: http://www.siergras.nl/siergra...
  Hoe dan ook, ik wens je veel plezier met het bedenken van een nieuw deel van jullie tuin en de uitvoering daarvan. Houd je ons op de hoogte van het proces? Dat zou leuk zijn :-)
  Zondag 22 Juli 2018 om 18:35
 • Margo G. Margo G. Lijkt me leuk om de nieuwe “projecten” te delen. Dat ga ik zeker doen!
  Zondag 22 Juli 2018 om 19:20
 • Margo G. Margo G. Jeanette, dat was een interessante link die je hierboven hebt vermeld. Ik zag op de website meteen al een leuke combinatie van gras met gaura’s.
  Maandag 23 Juli 2018 om 21:02