MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Een kleurige border op zandgrond

 Blog  •  Gemaakt op: 05 Aug 2018

Twee weken geleden schreef ik op deze plek over het "sneuvelen" van mijn gele tuin. Dat deed pijn! Intussen heb ik andere delen van de tuin moeten opgeven. Het blijft maar droog en bij deze temperaturen verdampt het water bijna sneller dan je het erop kunt sproeien. In onze achtertuin worden overdag temperaturen bereikt van zo'n 34 tot 36 graden! Ik heb daarom alle eenjarigen uitgetrokken en nog meer vaste planten afgeknipt. Ook mijn najaarsasters, die elk jaar zoveel plezier geven in de nazomer, moesten eraan geloven. Ze hingen aan het einde van iedere dag slap, en dagelijks water geven, dat kan gewoon niet. 

Ik knip de vaste planten op ongeveer 20 cm boven de grond af. Maak het hart van de plant goed nat (halve gieter water) en gooi er dan een laagje mulch, takken en dood blad overheen zodat de kluit wat vochtig blijft en de zon het hart van de plant niet verbrandt. Onder onze dakplatanen lijkt het wel herfst, dus dood blad is volop voorhanden. Het is niet zo dat ik daarna niet meer hoef te gieten (zandgrond houdt totaal geen water vast), maar ik kan het water geven wel tot een aboluut minimum beperken. De planten die ik twee weken geleden al afknipte beginnen overigens alweer uit te schieten. Er staat zo'n 10 cm fris groen loof op. Vorig jaar heb ik in augustus wat Heleniums verplant. Direct na het verplanten heb ik die planten teruggeknipt tot zo'n 15 cm boven de grond. Ze begonnen meteen weer te groeien en bloeiden alsnog begin november. Misschien heb ik dus dit jaar in november wel een prachtige bloementuin! 

Ik heb heb nu nog maar twee borders die er redelijk uitzien: de ene is mijn "Piet Oudolf" border. Er zijn wel een paar gaten in gevallen, maar van een afstandje ziet deze border er nog aardig uit. En nee, Piet is niet bij ons langs geweest om die border te onwerpen, Ik noem hem zo omdat hij gevuld is met planten uit het Oudolf sortiment :-). De andere noemen we onze "kakelbonte" border omdat hij zo kleurrijk is. Deze ligt in de halfschaduw en is dus redelijk goed nat te houden. De foto bij dit artikel is van deze border. Als je het leuk vindt, kun je de hele border bekijken op mijn tuinblog

 

Alle notities

Reageer