MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Eindelijk tijd om de tuin eens grondig aan te pakken....

 Blog  •  Gemaakt op: 19 Aug 2018

Eindelijk vakantie en volop tijd om de tuin eens grondig aan te pakken! Dat is hard nodig na deze rampzalige zomer. De foto hierboven toont ons belangrijkste “tuinproject” voor de komende weken. Aan de linkerkant zie je onze “Piet Oudolf border": een border die is aangelegd in de stijl van Piet Oudolf met planten die hij ook gebruikt. Dus veel vaste planten en siergras. De woestenij aan de rechterkant is onze voormalige ‘gele tuin’. De hagen die deze tuin omringden, heeft mijn man inmiddels gerooid zodat één grote open ruimte is ontstaan. 

Toen we onze tuin aanlegden was ons doel om verschillende tuinkamers met elk een eigen sfeer te creëren. Maar nu de hagen weg zijn, oogt de tuin veel ruimtelijker en dat beeld willen we behouden. Het idee is nu om de verschillende delen van de tuin niet meer te scheiden maar via de beplanting met elkaar te verbinden. Dat betekent dat de border aan de linkerkant van onze tuin (in koele kleuren) op een natuurlijk manier moet overgaan in de border met warme kleuren aan de rechterzijde van de tuin. 

Het nu braakliggende stuk grond tussen de twee borders in, willen we in het midden opplanten met veel siergras en vaste planten in neutrale kleuren zoals wit, grijs en geelgroen. Naar rechts moet dit overlopen in warme kleuren (zoals geel, rood oranje) en naar links in koele kleuren zoals grijs, blauw en paars zodat op die manier visueel een connectie gemaakt wordt met de twee bestaande borders. Een slinger van siergras moet de verschillende kleurvlakken van elkaar scheiden. 

Ik twijfel nog een beetje over de keuze van het siergras. Ik denk dat Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’ een goede keus is. Dit gras heeft lang smal donkergroen blad dat ’s winters groen blijft met een bloeiwijze bestaande uit fijne aren die in de zomer naar strogeel verkleuren. Het is een opgaand gras dat ongeveer een meter hoog wordt zodat je er nog steeds overheen kunt kijken. Ik vraag me alleen wel af of onze zandgrond niet te droog is voor dit gras. Dit deel van de tuin ligt de hele dag in de zon. Misschien toch nog even advies inwinnen bij de kwekerij waar we vaak komen… Mocht iemand dit gras in zijn of haar tuin hebben, dan ben ik heel benieuwd naar je ervaring hiermee!  

De rest van de beplanting heb ik nog niet helemaal op mijn netvlies. Het moeten in elk geval planten zijn die volle zon en behoorlijk wat droogte kunnen verdragen. Onze plantschema’s ontstaan meestal “in het werk” dus de volgende keer hoop ik daar iets meer over te kunnen vertellen. 

Klik hier om onze "Piet Oudolf border" in koele kleuren te bekijken
Klik hier om onze border in warme kleuren te bekijken 
 

 

Alle notities

2 reacties

  • Lieven G. Lieven G. Mooi project. Ik volg het op :) Donderdag 23 Augustus 2018 om 08:47
  • Margo G. Margo G. Leuk, dankjewel voor de interesse. Donderdag 23 Augustus 2018 om 22:01