Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het werk vordert!

 Blog  •  Gemaakt op: 02 Sep 2018

In mijn vorige blog schreef ik over onze plannen om het middelste deel van onze tuin eens goed aan te pakken. Inmiddels is het werk al aardig gevorderd. Het linkse deel van de tuin (zie foto) is nu bijna volledig aangeplant. Het is een border in blauw/paars/grijs geworden. Een foto van een park in Madrid op pinterest vormde de inspiratie. Pinterest, als inspiratiebron voor de tuin, kan ik echt aanraden! Omdat dit deel van de tuin de hele dag in de zon ligt, hebben we gekozen voor sterke planten die veel droogte verdragen zoals Agastache, Aster, Campanula, Echninops, Lavandula, Nepeta, Stachys byzantina en veel verschillende soorten Salvia's. Salvia nemorosa ‘Ost Friesland’ (de klassieker) en kranssalie Salvia verticillata ‘Puple rain’ had ik al. Ik heb nu ook Salvia nemorosa ‘Caradonna’ en ‘Amethyst’ aangeplant. Mijn favoriete salie, Salvia nemorosa ‘Dear Anja’ mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Drie vlinderstruiken (in blauw en paars) moeten straks voor wat hoogte zorgen.

Uiterst rechts is de tuin opgeplant met planten in warme kleuren. Hoewel dit perk wel wat minder zon krijgt, hebben we ook hier sterke droogtebestendige planten gebruikt zoals Achillea, Coreopsis, Euphorbia, Hemerocallis en Oenothera. In het voorjaar voeg ik nog wat Gaillardia ‘Kobold’ toe want die heeft zijn nut dit jaar zeker bewezen! De achillea die ik nu heb aangeplant is een soort die ik nog niet kende: Achillea millefolium ‘Walther Funcke’. Ik ben doorgaans niet zo enthousiast over de “bijzondere” achillea’s. De kleuren zijn prachtig, maar ze groeien nogal wild en de bloemstelen zijn meestal niet sterk zodat tijdens de bloei de hele boel omvalt. ‘Walther Funcke’, met mooie rood/gele bloemen, lijkt echter de steviger stelen van de “gewone” gele Achillea filipendulina te hebben. Hopelijk blijft deze soort dus wel overeind!

Het siergras, dat de drie kleurvlakken moet scheiden, is nog niet geplant maar we hebben intussen wel een keuze gemaakt. Ik dacht zelf aan Deschampsia Cespitosa maar de kwekerij waar wij onze planten altijd halen raadde dit af. Zij hebben zelf veel soorten siergras aangeplant in de moederbedden van de kwekerij en in hun eigen siertuin. In hun ervaring is Deschampsia het eerste jaar heel mooi maar vallen er in de jaren daarna steeds pollen uit. Wanneer je het gras in een doorlopende “slinger” door de border wilt planten, zoals ons idee is, is dat niet wenselijk. Panicum virgatum ‘Heiliger hain’ zou een optie kunnen zijn, ware het niet dat dit gras “aan de wandel” gaat waardoor je de grasstrook regelmatig moet bijsteken wat voor veel extra werk zorgt. De keuze is daarom uiteindelijk gevallen op het pijpenstrootje, Molinia caerulea ‘Heidebraut’.

Het midden, tussen de blauw/paarse en “warme” border in, is nog grotendeels leeg. Ik wil hier in elk geval veel sedum planten. In mijn blog “Tuinieren op zandgrond” kun je deze week lezen waarom de sedum (juist in deze tijd van het jaar!) zo’n geweldige plant is. Zie:  www.tuinierenopzand.blogspot.com.

 

Alle notities

Reageer