MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Project afgerond!

 Blog  •  Gemaakt op: 05 Okt 2018

Ons tuinproject is afgerond. We moesten de middelste strook nog opplanten en dat is nu ook gebeurd. Het lijkt nog nergens naar want van een afstand zie je amper dat er wat staat. De meeste planten zijn afkomstig uit van die vierkante 10 cm potjes van de kwekerij met niet meer dan een paar sprieten loof, maar we weten uit ervaring dat de tuin komend jaar al goed gevuld zal zijn. Meestal blijkt in het tweede jaar dat je veel te veel hebt geplant en dan moet je weer gaan uitdunnen :-). Het is altijd lastig om de uiteindelijke omvang van een vaste plant op voorhand goed in te schatten. 

Dat perk dat nog aangeplant moest worden, bestaat uit twee grote cirkels op elkaar (een soort 8) met een grindpad door het midden. Het perk wordt aan weerszijden door een rand siergras (Molinia caerulea Heidebraut) gescheiden van de borders ernaast. Dit deel van de tuin ligt de hele dag in de zon. Als je bedenkt dat wij op "klapzand" tuinieren dan begrijp je dat de planten voor zo'n plek in de volle zon bijzonder droogtebestendig moeten zijn. Mijn idee was daarom om iets te gaan doen met siergras en sedums. 

Het hart van de eerste cirkel heb ik opgeplant met een combinatie van Sedum telephium 'Herbstfreude' en het siergras Stipa tenuissima 'Ponytails' (Mexicaans vedergras). Alle sedums kunnen enorm goed tegen droogte. Ze zijn nog nooit zo mooi geweest als in de afgelopen zomer (lees mijn blogpost over deze plant). Mexicaans vedergras heeft heel fijn loof en de aren zijn draaddun. Zoals je op de foto ziet, combineert het heel mooi met het groffe blad en de grote bloemschermen van de sedum. Op de siergrassen website die Jeanette onder mijn aandacht bracht, stond een foto van een combinatie van siergras met Gaura's die me ook heel erg aansprak. De rest van de cirkel heb ik daarom gevuld met Gaura LIndheimeri 'Whirling butterlies'. Nog zo'n plant die afgelopen zomer heeft bewezen zelfs de grootste hitte en droogte moeiteloos te kunnen verdragen! 

Het hart van de tweede cirkel hebben we opgeplant met het diamantgras Stipa 'Brachytricha' (ook bekend als Calamagrostis 'Brachytrica) aangevuld met Baptisia australis (indigolupine), Sedum Matrona, lavendel ('Hidcote' vanwege de mooie paarse kleur) en nog meer Gaura's. Baptisia is een wat minder bekende vaste plant met blauwgroen loof en mooie blauwe bloemen die veel lijken op de bloemen van de lupine. Na de bloei komen er decoratieve grijze zaadpeulen in. De plant is van origine afkomstig van de prairies in het oosten en midden van de VS en het schijnt echt een kampioen van droogtebestendigheid te zijn. Dat mag hij dan komende zomer bewijzen!

De ruimte tussen de twee cirkels in (zeg maar de "nek" van de 8), hebben we gevuld met Salvia sclarea, een tweejarige salie met groot lichtgrijs blad en prachtige lila-witte bloemen. Alle Salvia's floreren op droge grond dus dat wordt zeker een succes. Het groffe van de salvia combineert volgens mij ook mooi met het veel fijnere siergras. En nu maar afwachten of de combinaties geslaagd zijn. Ik zal de successen (en ook de missers) volgend jaar graag met jullie delen! 

Ben je benieuwd naar de rest van onze tuin? Klik dan HIER.

Meer informatie en tuintips vind je op mijn tuinblog:www.tuinierenopzand.blogspot.com

 

Alle notities

7 reacties

  • Bastiaan H. Bastiaan H. Leuk blog houd je bij!
    Woensdag 10 Oktober 2018 om 19:49
  • Jeannette v. Jeannette v. Margo, dat wordt een schitterende border!, Laat de droge zomers maar komen :-) Ik kan je ervaring met Sedums helemaal onderschrijven. De border waar ze in staan heeft de hele zomer geen water gehad en ze zien er perfect uit; stevig , zonder mineervliegen of andere kwalen. Woensdag 10 Oktober 2018 om 22:04
  • Margo G. Margo G. Ik hoop wel dat de komende zomer wat natter wordt maar mocht dat niet zo zijn, dan ben ik in elk geval beter voorbereid :-) Ik ga volgend jaar zeker wat foto’s delen van wat hopelijk prachtige borders zijn geworden. Woensdag 10 Oktober 2018 om 22:18
  • Roos T. Roos T. Ziet er geweldig uit.Chapeau. Donderdag 11 Oktober 2018 om 13:34
  • Margo G. Margo G. Bedankt Roos! Donderdag 11 Oktober 2018 om 20:19
  • Jean D. Jean D. Lijkt mij een mooi, passend geheel te worden. Geweldig idee. Vrijdag 12 Oktober 2018 om 17:16
  • Margo G. Margo G. Als iedereen er vertrouwen in heeft, moet het wel wat worden :-) Vrijdag 12 Oktober 2018 om 20:37