MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Een voorjaar zonder tulpen

 Notitie  •  Gemaakt op: 28 Okt 2018

Ik ben er dit jaar nog niet aan toegekomen: bollen planten. Meestal ben ik in september de eerste om bollen te kopen en te planten waarbij tulpen favoriet zijn. Maar dit jaar ben ik er, door andere tuinprojecten, nog niet aan toegekomen. Natuurlijk is het nog niet te laat om bollen te planten. Het kan nog tot december (of zelfs nog later zolang het niet vriest), maar ik overweeg om het dit jaar toch maar eens een keertje over te slaan. Ik heb daar verschillende redenen voor. 

Het planten van de bollen kost elk jaar veel tijd. Dat is niet het ergste. Bollen planten is per slot van rekening ook genieten van de voorpret, maar veel van die bollen moeten volgend jaar ook weer opgerooid worden. Op onze zandgrond herbloeien bollen, zoals tulpen, grootbloemige narcissen en hyacinten slecht en als je ze niet verwijdert, staat je tuin elk voorjaar vol met het loof. Dat blijft namelijk wel hardnekkig terugkomen. Het is vooral dat “ontplanten” waar ik tegenop zie.  

In een warm voorjaar, zoals afgelopen jaar, heb je maar heel kort plezier van je bollen. Als de temperaturen overdag waarden van 20 graden of meer bereiken, verwelken tulpen, naricissen en hyacinten heel snel. Dat betekent dat je er amper twee weken plezier van hebt. Als ik dat afzet tegen de moeite die ik ervoor moet doen, vind ik dat wel erg kort. 

Het is ook best lastig als de grond in het voorjaar vol bloembollen zit. Je kunt onkruid en dood blad niet onderspitten. Het moet zorgvuldig met de hand of de bladhark verwijderd worden omdat je anders de bollen omhoog haalt. Bij het schoffelen moet je bovendien goed uitkijken dat je de bollen die nog onder de grond zitten niet onthoofdt. 

Een voorjaar zonder bloemen is voor mij geen optie. Gelukkig zijn er nog meer voorjaarsbloeiers. Allereerst natuurlijk het viooltje. Ik ben echt dol op viooltjes. Ze zijn er in alle denkbare kleuren en als je ze in het najaar plant, heb je er twee keer plezier van. Eerst in de herfst en daarna in het voorjaar nog een keer. Viooltjes zijn namelijk winterhard. Ze kunnen 's winters de kop wel eens laten hangen, maar op een enkeling na, komen ze altijd goed de winter door om in het voorjaar nog een keer, en dan veel uitbundiger, te bloeien.  

Naast viooltjes zijn er in het vroege voorjaar ook madeliefjes, muurbloemen, primula’s en vergeet-mij-nietjes. Als deze plantjes uitgebloeid zijn kan ik ze gewoon uittrekken en composteren. Dat is een stuk eenvoudiger en sneller dan bollen oprooien! Samen met de kleinbloemige narcisjes en blauwe druifjes die wél elk jaar bloeien, en dus gewoon in de grond kunnen blijven, moet ik volgens mij ook een kleurige lentetuin kunnen realiseren. Ik zal komend voorjaar wat foto’s maken en die via dit blog met jullie delen zodat je zelf kunt beoordelen of een tuin zonder tulpen toch voldoende kleur biedt! 

Op mijn tuinblog vind je meer tuintips en ideeën, zie: tuinierenopzand.blogspot.com 

 

Alle notities

Reageer