MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Frambozen snoeien (ook tweemaaldragende)

 Notitie  •  Gemaakt op: 29 Okt 2018

Herfstframbozen worden in de winter (februari- maart) ofwel na de oogst en bladval (december) gesnoeid. 
Men snoeit alles tot tegen de grond weg. In het voorjaar kan men de talrijke grondscheuten lichtjes uitdunnen, zodat men een luchtiger en gezonder gewas bekomt. Men streeft naar 6 tot 10 mooie scheuten per lopende meter over te houden.

Indien men deze herfstframbozen niet tot tegen de grond wegsnoeit, dan gaan deze nog een 2de maal vruchten geven (op het middengedeelte van de twijgen). Hierdoor krijgt men een kleinere oogst in het najaar, maar ook reeds een kleine oogst in juni. Om tweemaal te kunnen oogsten laat je 4 scheuten per meter staan en snoei deze terug tot 4 knoppen onder het afgestorven deel. Tot einde mei worden de nieuwe scheuten verwijderd en daarna laat men 6-10 scheuten staan voor de najaarsoogst.
Meestal is het beter door een aangepaste snoei ervoor te zorgen, dat ze enkel in september vruchten geven (Gezonder gewas).

Snoei zomerframbozen na de oogst in juli ofwel in de winter. Verwijder de dunne scheuten en bind ca 8 dikke scheuten aan per m. Herfstframbozen (vruchten augustus - oktober) worden in januari tot tegen de grond weggesnoeid en de jonge scheuten worden uitgedund in het voorjaar. Rubus idaeus-frambozelaar is bijzonder houtig kleinfruit dat gemakkelijk te kweken is en weinig plaats vraagt. Ook in grote potten kunnen herfstframbozen gekweekt worden. Frambozen vrezen te natte gronden of gronden met een slechte structuur.

Bron: http://fruitabc.blogspot.com/2013/05/tweemaaldragende-frambozen-snoeien.html

 

Alle notities

Reageer