MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Zo belangrijk is jouw tuin voor de bijenstand!

 Blog  •  Gemaakt op: 10 Nov 2018

Laatst keek ik op Netflix naar een indrukwekkende documentaire over de honingbij ('More than honey'). Ik vond het schokkend om te zien dat in sommige streken van China zoveel pesticiden gebruikt zijn, dat er geen bijen meer kunnen leven. De Chinezen moeten daar zelf hun fruitbomen bestuiven als ze willen dat deze vrucht dragen. In de documentaire zie je hoe mensen stuifmeel verzamelen en in bomen klimmen om de bloesem met de hand te bestuiven. De commentator stelt (terecht!) dat bijen heel wat betere bestuivers zijn dan mensen. Helaas loopt in alle delen van de wereld, ook in Nederland en België, de bijenstand sterk terug.

Door de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging) is een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat wij met onze tuinen, heel veel kunnen doen voor de bijenstand. In mijn blog van deze week lees je hoe jij je tuin omtovert in een bijenparadijs en tegelijkertijd kunt genieten van prachtige bloemen. Het artikel bevat ook een link naar een lijst met meer dan 250 bijenplanten. Een ecologisch verantwoorde tuin blijkt niet alleen fijn voor de bijen en hommels, maar ook voor de tuineigenaar!

KLIK HIER om de blogpost te lezen 

tuinierenopzand.blogspot.com

 

Alle notities

3 reacties

  • Marianne V. Marianne V. Naast het feit dat het bijenbestand achteruit gaat door spuiten is het ook triestig om te zien dat ze in veel moderne tuinen zonder gif ook sterven: van de honger dan !! In veel nieuwe tuinen geen bloemetje te vinden , alleen groen, omdat veel mensen alleen maar "willen genieten" van hun tuin. Verder dan het gras afrijden en de stenen vegen komen velen niet. En dan maar klagen dat er geen bijen meer zijn. Hier staat voor het najaar sedum in vele vormen , erica . In de zomer knn ze zich te goed doen aan agapanthus,en andere kuipplanten , bloeiende eenjarigen, munt ,basilicum en kaardebol ( jawel ze zijn er gek op) , een tiental soorten fuchsia's, en allemaal zomerkost , en in het vroege voorjaar hebben ze weer erica en ook bergenia en niet te vergeten een reuze mahonia struik.
    Onze tuin is dan ook wat chaotisch naar moderne normen maar soit..
    En ja aan vaste planten is nu eenmaal wat ( lees 'veel' ) onderhoud en dat willen de meesten zeker niet meer....
    Woensdag 14 November 2018 om 13:32
  • Margo G. Margo G. Helemaal eens. Ik wordt vooral heel verdrietig van die tegeltuinen en van plastic gras. En dat je daar minder werk aan hebt, is niet eens waar. Mooi onderwerp voor een nieuw blog! Woensdag 14 November 2018 om 20:19
  • Wendy B. Wendy B. Helemaal eens dat de moderne tuinen helemaal geen tuinen meer genoemd kunnen worden. Het is gewoon wat tegels. Minder werk ? No way, het is zelfs meer werk. Een goede tuin is in mijn ogen ook een luie tuin. Niet te veel willen doen is juist wel goed. Nouja hier en daar wat kleine onkruidjes weg halen als het te veel wordt maar verder valt het allemaal wel mee. Dat de natuur zoveel mogelijk de natuur laten is voor mij pas echt genieten. Aankomend jaar ga ik aan de slag met vele bloemen en verder een veilige haven maken voor de kleine insecten :) Jammer dat er nog zoveel gif wordt gebruikt overal, je kan het ook anders bekijken... Mijn bloemkolen en brocolli heb ik rupsen mee gekweekt (per ongeluk) en toen de rupsen klaar waren met de planten zijn deze volledig opgekomen. Prachtige bloemkolen en broccoli planten heb ik nu, super gezond en mooi voor de oogst. Dat alles zonder gif en gedoe. Maandag 19 November 2018 om 06:19