MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Help! Zwarte kleine vliegjes in mijn potgrond

 Blog  •  Gemaakt op: 31 Jan 2019

Bij ziekten en plagen van Mijntuin.org passeren er regelmatig kleine zwarte vliegjes. Als de vliegjes (en eigenlijk muggen) zich vooral bevinden bij je kamerplanten/ potgrond zijn dit bijna altijd varenrouwmuggen. Verwar ze niet met kleine zwarte fruitvliegjes die je vooral op groenafval terug vindt.

De vliegjes kunnen een ware plaag zijn bij je kamerplanten. Ze kunnen massaal aanwezig zijn en storend zijn in je huiskamer. Echter doen de mugjes voor de rest geen kwaad, de larven echter wel. De larven eten aan de wortels van de plant waardoor deze op termijn kan afsterven. Pas zeker op als je binnenkort plantjes gaat opkweken in de living. Dan leggen de rouwmuggen eitjes aan de jonge wortels, waardoor deze snel afsterven.

Bestrijden kan heel effectief en eenvoudig met aaltjes Stenema. De aaltjes zitten in een soort van kleiverpakking dat je eenvoudig kunt oplossen in water en verspreiden met de gieter over de potgrond van je plantjes. Na twee weken ben je er van verlost.

Kweek je echt veel op? Dan kun je het zelfs best preventief toepassen. De plaag kan zich al bevinden op je kamerplanten en overslaan op je kweek. Je kunt de plaag ook meenemen van vrienden (via kleren), van een tuincentrum of kwekerij, met je potgrond of door het plaatsen van een nieuwe plant.

Veel succes!

Mathias
Biogroei

Bron afbeelding: @Maurice Hoevenaars

 

Alle berichten

2 reacties