MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Lorelei en 'Apir Noir'

 Notitie  •  Gemaakt op: 27 Feb 2019

Van een Bramley's Seedling naar een achtvruchtenboom, Lorelei

De 'Winter Banana' is in maart '19 geplaatst en dit was de eerste ent die slaagde; toen deze begon te groeien, zijn - uit een van zijn takken - oogenten geoogst. In dezelfde zomer zijn er ook de volgende rassen geplaatst: 'Antonovka', Charlamowsky', 'James Grieve', 'Newtown Pippin', 'Scarlet Benoni' en de mispel 'Nottingham'.

***

3.2.19: De Bramley's Seedling voorzien van enten van de 'Api Noir' (1608), 'Newtown Pippin' (1666), 'Danziger Kantapfel' (1703) en de 'Winter Banana' (1876): met ons vieren, gehaald in Nietap.

3.4.19: Vandaag een ent van de 'James Grieve' (1893) op de Bramley geplaatst. (De 'James Grieve'-enten in deze notitie zijn/worden gewonnen uit het kleine boompje achter in de tuin.)

3.10.19: Twee keer (met verschillende uitkomsten) van elk ras een letter gekozen, waarmee de anagrammen Elison en Alarie zijn gemaakt. Door deze twee op te tellen zijn vervolgens de woorden Siana Lorelei gevormd en aldus hebben we vandaag de boom de naam 'Lorelei' gegegeven.

3.15.19: Een chance seedling (van de malus domestica ‘Cripp’s Pink’) op Lorelei geënt; (op 15-8-2017, 7 pink lady zaden gezaaid (nr. 4128) en op 17-8-2017 was de eerste ontkiemd). Omdat deze appel zijn oorsprong vindt in een pit van een Pink Lady, hebben we deze 'Roswight' genoemd, van ros (=Gronings voor 'roze') + wight (=verengelsing van het Groningse 'wicht').

3.24.19: Vandaag is de kaneelappel - waarvan de twijg afkomstig is van Henk - op de appelboom geplaatst.

4.15.19: De knoppen van de 'Bramley', 'Winter Banana', kaneelappel, 'James Grieve' en de 'Danziger Kantapfel' ontluiken zichtbaar.

4.23.19: 'Roswight': opgedroogd en verwijderd. (De zaailing staat bij Astrid in de voortuin, naast hun 'Bramley').

4.28.19: Van 'Newtown Pippin', 'Danziger Kantapfel' en 'James Grieve' de film ontwikkelt; en - na zeven weken - was enige, minimale vergroeiing te zien, maar te vroeg dat de tape kon worden verwijderd.

5.29.19: De knoppen van 1/3 'Newtown Pippin', 1/1 'James Grieve' en 1/3 'Winter Banana' zijn ca. 0,5-1 centimeter uitgelopen en nog steeds omgewikkeld in film.
PS Suggestie voor nieuwe additie: appels als voedsel voor vogels (o.a. merels) in de winter, zoals
- 'Adirondack' (lichtroze bloesem, donkerrode appels) (vanwege zijn smal-opgaande groeiwijze, wellicht mooi in het hart van de kruin) en/of
- 'Golden Hornet' of 'Harvest Gold' (gele appels).
PPS Tussen juli en september kan geënt worden door middel van een oogent/'bud graft' (zie: https://www.youtube.com/watch?time_continue=36&v=8rhb8QBfjws of zoek op 'bud graft + PTES' op youtube.com).
PPPS Suggestie (no.2.): wellicht de Iranian Medlar via een oogent bevestigen: een vrucht uit de Oude Wereld, met een (chocolade-)puddingachtige smaak. Een bonus: de mispel is ook, net als specifieke sierappels, een bron van voedsel voor vogels in de late winter. || Meer informatie over de mispel, zie: https://www.romkevandekaa.nl/artikelen/mispel

5.30.19: ‘Danziger Kantapfel’ ingedroogd en verwijderd.
*Een van de eerste notities/uitgezochte suggesties voor appelrassen (misschien voor volgende jaren?):
- ‘Calville rouge d’automne’,
- ‘Muskaat reinette’,
- ‘Kandil sinap’,
- 'Ananas Reinette'.

6.1.19: Wanneer tape verwijderen? -"Once you have about 18 inch or 46cm of new growth at the top of the graft you can then untie and carefully release the tape around the Scion." wat ongeveer moet zijn na resp. 4 maanden (i.c. maart begonnen, zou in juli kunnen/moeten ontwikkelen).

6.3.19: 'Api Noir' is niet aangeslagen en daarom verwijderd; de uiteindes van de twee kaneelappels zojuist afgeknipt (dit waren bloemknoppen) en de twee nog-niet-uitgelopen 'Newtown Pippin' gecontroleerd en de cambiumlaag was groen (kaneelappels idem).

6.4.19: Tip van de dag: de bovenkant van de afgeknipte enten (komend voorjaar) in was dopen, voordat ze worden geplaatst; dit is praktischer dan de was aan te brengen als ze al aan de boom zijn bevestigd.

6.9.19: Update: de film is bij elke ent verwijderd. De kaneelappel-enten zijn bij aanvang niet genoeg-aangesloten geweest; 2/3 winterbananen (via: splice graft) tonen schijnbaar vergroeiing; hetzelfde geldt voor de (1x) 'James Grieve' (via: rind graft) en (2x) 'Newtown Pippin' (via: splice graft).
P.S. Whip and tongue-grafting is sterker dan de splice graft, omdat bij de eerste de ent inhaakt in de onderstam (zorgt voor meer stabiliteit).

6.11.19: Een 'Winter banana' is van de Lorelei gevallen. Een resteert.

6.12.19: De (laatste) 'Newtown Pippin' is van de boom gevallen.

6.13.19: Ondanks dat het een maand te vroeg is voor oogenten, zijn deze vandaag geplaatst; drie oogenten zijn gewonnen uit de laatste afgevallen 'Newtown Pippin'-ent; twee oogenten van een 'Danziger Kantapfel'-ent. Na zes tot zeven weken is een oogent vergroeid.

6.15.19: De 'James Grieve'-ent in nieuwe film gewikkeld; ondanks de vergroeiing begonnen de bladeren te verdrogen. De 'Winter Banana' is vergroeid en groeit - zonder film - gestaag.

7.2.19: De 'James Grieve'-ent ontwikkelt en verwijdert; deze was marginaal - maar niet voldoende - vergroeid en dus verdroogd. De oog-enten van de 'Newtown Pippin', daarvan ogen (in ieder geval) 2/3 positief. De film van de 'Danziger Kant'-oogenten is weggehaald, uit vrees voor verrotting, naar zijn toestand bezien; nu afwachten hoe deze vordert.

7.6.19: De 'Danziger Kantapfel'-oogenten zijn niet vergroeid en (dus) verwijderd.

7.15.19: De film is vandaag verwijderd van de 'Newtown Pippin'.

7.19.19: een oog van de 'Newtown Pippin' lijkt zeer positief; de tweede, twijfelachtig en de derde is verwijderd.

8.1.19: Drie oogenten van de 'James Grieve' op een (naar het oosten wijzende) tak gezet. *Vanaf dit moment zijn de enten met een stanleymes gemaakt, in plaats van met het zakmes.

8.6.19: Voor de wintersnoei, zie: https://www.youtube.com/watch?v=LoCcC9Ll5nM of zoek op youtube naar 'how to prune an apple tree' van James Prigioni en ook is 'How to Prune Fruit Trees The Right Way Every Time' van de MIGardener handig om te bekijken.

Notitie no.1: PYRUS: Het is mogelijk om een peer op een appel te enten en hiervoor blijkt een appelras kandidaat: de 'Winter Banana' (bron: 'The Bench Grafter's Handbook: Principles & Practice' door B.E. Humphrey, p. 454).
Notitie no.2: CYDONIA: Omdat de kweepeer (cydonia oblonga) compatibel is met peer (pyrus communis) kan deze ook aan de collectie worden toegevoegd (zie: https://homeguides.sfgate.com/compatible-fruit-tree-grafting-62200.html). Een perenras waarop de kweepeer kan worden geënt (en welke lokaal verkrijgbaar is) is bijvoorbeeld de 'Beurre Hardy' (voor een hele lijst van perenrassen voor peer-kweepeercompabiliteit, zie: https://lists.ibiblio.org/pipermail/nafex/attachments/20120114/48efdf88/attachment.pdf).
*Als er 1 kweepeer op wordt gezet, laat dit dan een zelfbevruchtende kweepeer zijn.

8.9.19: Vandaag tien oogenten aan de westkant gezet en drie ogen richting het oosten, van de mespilus germanica (vermoedelijk de) 'Nottingham', afkomstig van de boom van Henk.

8.10.19: Negen 'Winter Banana'-oogenten (geoogst van de geslaagde ent) op de (grofweg) zuidkant van de boom gezet. Ook zijn er vier 'James Grieve'-ogen toegevoegd. Momenteel zijn er dus 31 oogenten, die (hopelijk/mogelijk) volgend voorjaar ontluiken. In totaal dus 32 enten, gevend (in ieder geval twee, maar idealiter) 5 vruchten (vier appels en een mispel).

8.12.19: Zeven 'James Grieve'-oogenten erbij op, dus nu veertien keer 'James Grieve'. (Totaal: 39 enten.) Een korte indicatie voor wanneer de film ontwikkelt mag/kan worden:
Na 6 á 7 weken zijn de ogen vergroeid, dus kan de film van de volgende enten op de volgende data worden verwijderd:
- 'Nottingham': 27 september; (13 oogenten)
- 'Winter Banana': 28 september; (1 splice graft en 9 oogenten)
- 'James Grieve': 30 september; (14 oogenten)
(- 'Newtown Pippin': reeds ontwikkeld en in afwachting van resultaat, hier benoemd om de balans in het voorjaar op te maken.)
Laten we zeggen na de 30ste september alle film te ontwikkelen.

8.24.19: Bij de Baggelhof met z'n drieën twijgen gehaald van de Antonovka, Benoni en Charlamowsky en Newtown Pippin. Uit deze stekken ogen gewonnen en op de appelboom gezet (Antonovka: 11 oogenten; Newtown Pippin: 10 oogenten, Scarlet Benoni: 6 oogenten; Charlamowsky: 5 oogenten). De film kan na 12 oktober worden verwijderd. *Inventaris van de Lorelei aan het eind van augustus '19:
Appel 'Antonovka': 1826, Kursk, Rusland: (11 ogen); the people's apple,
Appel 'Bramley's Seedling': 1809, Southwell, Nottinghamshire, UK: (de boom zelf);
Appel 'Charlamowsky': 1750-1799, Tula, Rusland: (5 ogen); the Duchess,
Appel 'James Grieve': 1893, Scotland, UK: (7+7 ogen);
Appel 'Newtown Pippin': 1666, Elmhurst, NY, USA: (2+10 ogen);  deze appel stond ook in de tuin van Washington en Jefferson,
Mispel 'Nottingham': 1850-1899, Nottingham, UK: (13 ogen); door Shakespeare (en tijdgenoten) werd dit fruit 'open arse' genoemd,
Appel '(Scarlet) Benoni': 1832, Dedham, MA, USA: (6 ogen); Fail-me-never,
Appel 'Winter Banana': 1876, Cass County, IA, USA: (1 splice graft + 9 ogen).
Nu zijn er dus in totaal 71 enten op de Bramley's Seedling.

8.28.19: Over de bestuiving van de appelbloesem: elk ras heeft zijn bestuiver.
(- De 'Antonovka' wordt door de 'Api Noir', 'James Grieve', 'Charlamowsky' en 'Newtown Pippin' bestoven;
- De 'Api Noir' wordt bestoven door 'Antonovka', 'James Grieve' en 'Winter Banana’;
- De bestuivingspartners van de 'Bramley's Seedling' zijn de 'Api Noir', 'James Grieve' en 'Winter Banana';
- De 'Charlamowsky' wordt bestoven door 'Antonovka' en 'Newtown Pippin';
- De 'James Grieve' wordt bevrucht door zichzelf, 'Antonovka', 'Charlamowsky', 'Newtown Pippin', 'Api Noir' en 'Winter Banana';
- De 'Newtown Pippin' wordt bestoven door 'Antonovka' en 'Charlamowsky';
- De ‘Scarlet Benoni' is zelfbevruchtend en wordt ook bevrucht door 'Antonovka', 'Charlamowsky', 'Newtown Pippin';
- De 'Winter Banana' wordt bevrucht door 'Antonovka', 'Api Noir' en 'James Grieve’.)

8.28.19: De oogst- en bewaartijden van de appels van de Lorelei:
- 'Antonovka' - begin september - twee maanden;
- 'Bramley's Seedling' - begin oktober - drie maanden;
- 'Charlamowsky' - midden augustus - een week;
- 'James Grieve' - begin september - twee maanden;
- 'Newtown Pippin'- eind oktober - zes maanden;
- 'Nottingham' - oktober-november (of na de eerste na nachtvorst) - 'bletted' na twee tot drie weken; (Store fruit eye downwards and not touching in trays in a cool, dark, frost-free place. Use when the fruit is ‘bletted’, that is, the flesh softens and turns brown, but not rotten. This will usually take about two or three weeks. RHS)
- 'Scarlet Benoni' - augustus - een week.
- 'Api Noir' - midden/laat-november - vier/zes maanden

(8.29.19: Op het 'James Grieve'-boompje oogenten geplaatst van de 'Antonovka' (2x), 'Charlamowsky' (4x) 'Scarlet Benoni' (2x), en 'Newtown Pippin' (3x).) (4.19.20: Update: de 'Newtown Pippin' is geslaagd.)

9.20.19: Alle film is verwijderd en - op het eerste oog - lijkt er niets uitgedroogd.

8.12.19: Vier 'Api Noir'-ogen op een tak geplaatst - tussen de 'Winter Banana' en de mispel.

3.20.20: De eerste ent van de 'Winter Banana' loopt uit (dit is ongeveer drie á vier weken eerder dan vorig voorjaar); knoppen van de 'Newtown Pippin' en de 'Antonovka' zwellen op.

***

11.2.19: Janet en Erwin hebben de Api Noir-boom geplant.

***

3.31.20: Tussenstand: 'Scarlet Benoni', 'James Grieve', 'Antonovka', 'Newtown Pippin' lopen uit.
4.1.20: De mispel ontluikt vandaag zijn eerste rode uitloper. Rest de 'Charlamowsky' een teken van leven te geven.
4.16.20: 'Charlamowsky' loopt uit.
4.17.20: Vandaag 7 kaneelappel-oogenten van Henk's appelboom op de 'Bramley' geplaatst.
5.23.20: Kaneelappel ontwikkeld.
8.11.20: 7 'Charlamowsky' op de takken geoculeerd waar de mispel op groeit, omdat deze laatste in een groeiseizoen ca. 10 cm is gegroeid, terwijl alle appelenten ca. 70 centimeter zijn uitgelopen. (Een mispeltak wordt laten staan, zodat deze onopvallend tussen de takken van de 'Charlamowsky' en 'James Grieve' kan groeien.) P.S. Een kaneelappel-ent is over laten houden, en helaas niet goed gehecht: dus -1 ras.

 

Alle notities

Reageer