MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Niet te stuiten ...

 Notitie  •  Gemaakt op: 05 Maa 2019

Vorige week leidde het schitterende weer nog tot euforie alom, het herfstige van de afgelopen dagen deed bij veel mensen die hoopvolle gedachten weer verdwijnen. Vooral gedreven carnavalisten zullen gevloekt hebben omdat de stevige windrukken hun werk van een jaar bedreigen.

De natuur trekt zich van al die teleurstelling niet teveel aan. Eénmaal van start, laat ze zich door weinig of niets tegenhouden. Het startschot is gegeven en de race gaat door, weer of geen weer.

Toen we vorige week in de tuin aan het scharrelen waren, kon je van héél dichtbij de prille knoppen aan struiken en boompjes nét zien. Intussen kan ik vanachter het keukenraam al frisgroene blaadjes zien groeien.

De peperboompjes hebben al een paar paarse bloempjes gekregen, maar die zijn er jammer genoeg afgewaaid/geregend. Drents krentenboompje, boerenjasmijn en de sierappelboompjes zijn ook begonnen met hun aankleding.

De vlinderstruiken hadden hun oude kloffie nog aan, maar dat zag er intussen wel erg sjofel uit. De regen heeft hen duidelijk deugd gedaan. Ze hebben zich gerecht en zijn volop nieuw blad aan het maken. Ze zien er op enkele dagen meteen een stuk frisser  en flinker uit.

Intussen is ook op de grond al veel nieuws te zien. De door omstandigheden laat in de grond gestopte bollen hebben al een sprint ingezet om hun oudere broers en zussen in te halen. Helemaal gaat dat niet lukken, natuurlijk, maar dat zorgt er alleen maar voor dat al die voorjaarsbloei nog beter gespreid is in de tijd. Ik heb gisteren zelfs nog een paar zakjes kleine bolletjes in drie lagen in een bloembak geplant. Beter dan ze te laten liggen tot volgend jaar, want dan komt er misschien niets meer van.

Was ik in hartje winter niet zo blij met de nieuwe standplaats van de kliko’s, vér van de achterdeur, nu is het elke keer een ontdekkingstocht langs heftig groeiende kruidachtigen en ontploffende knoppen.

Soms heeft àl teveel enthousiasme ook zijn nadelen: één van de rabarbers verging het zoals een praalwagen voor het carnaval bij de Lamsoren (in Lamswaarde, dus): nét iets teveel wind gepakt en schade. Maar ik denk dat hij dat wel kan hebben, te oordelen naar wat er nog te beginnen staat.

Volgens de buienradar krijgen we de volgende twee dagen nog rijkelijk regen en wind, maar daarna zou het wat rustiger worden. Afwisselend bewolkt en zonnig, met af en toe wat regen. Zo stilaan terug naar groeizaam weer, dus. Tel daarbij een daglichtwinst voor maart van maar liefst twee volle uren en de winter zal snel vergeten zijn.

Er komt weer kleur in de tuin. Maagdelijk wit is mooi voor even, maar geef mij maar een bloem en wat gras dat nog groen is …

 

Alle notities

2 reacties

  • Renilde Renilde Heel leuk om te lezen! Vrijdag 8 Maart 2019 om 09:24
  • Chris V. Chris V. Danke. Vrijdag 8 Maart 2019 om 16:37