Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Enkele instructies

 Notitie  •  Gemaakt op: 20 Maa 2019

Snoeien
1. De (kruidachtige) pioenroos 'Karl Rosenfeld':
Wanneer het loof begint af te sterven in de herfst, de hele plant - tot dicht boven de grond - afknippen. Deze bladeren kunnen niet op de borders worden gelegd, omdat ze verkeerde schimmels aantrekken.

2. De helleborussen (met uitzondering van de Corsicaanse):
Rond eind november (of net voordat de bloemknoppen omhoog komen) kunnen de bladeren tot de grond worden afgeknipt, zodat de bloemen extra opvallen.

3. De pinus mugo var. mughus: de bergden:
Zodra de kaarsen tussen versgroen en (rijp-)bruin zijn, worden deze gehalveerd om de den compact en dicht te houden. Dit gebeurt een voor een en er is geen snoeischaar voor nodig; buig de kaarsen tot ze knakken tussen je vingers. Wanneer de struik te compact wordt, dan kun je het wat uitdunnen: het snoeien van een den is een wisselwerking van vertakkingen bevorderen en uitdunnen. Let op: snoei niet zo diep waar zich geen naalden bevinden, want daar loopt de struik niet meer uit. En probeer te voorkomen dat takken tegen elkaar aan groeien, om kwetsbare plekken te voorkomen.

4. Tijm:
Terug in vorm snoeien na de bloei.

5. Kiwi:
(Klein woord vooraf. De kiwi is op 29 april 2014 gezaaid en op 3 mei van dat jaar kiemde het eerste plantje en tien dagen later waren alle zaadjes uitgekomen. In het voorjaar van 2019 verschenen de eerste vruchtloten aan de ranken.) De kiwi bloeit op tweejarig hout, maar als-ie puur voor zijn blad wordt gehouden, dan hoeft daar geen rekening mee gehouden te worden en kan de rank fanatiek worden teruggesnoeid.

Scheuren
Voor sommige planten is delen/scheuren bevordelijk voor de bloei, maar de hierna genoemde vaste planten kunnen gerust (>10 jaar) ongestoord in de grond worden gelaten:
- het Zeeuwse knoopje (astrantia sp.),
- het gebroken hartje (dicentra spectabilis),
- de crinum x powellii en de amarcrinum,
- de 'Karl Rosenfeld'-pioenroos,
- de actaea,
de pulsatilla,
- het ballonklokjes,
- de hosta en
- de schout-bij-nacht (de rodgersia).

Overig
1. Tussen de ballonklokjes (bij de japanse esdoorn) staat een colchicum cilicicum 'purpureum'. Deze was hier neergezet, omdat de herfsttijloos in het voorjaar veel blad krijgt en - tegen de tijd dat deze afsterft, de ballonklokjes de plek weer opvullen.

2. Op 1 februari 2020 is de crinum x powellii 'rosea' geplant aan de voet van de 'himrod'-druif.

3. De zaailingen van papaver zien eruit als licht behaarde rucola; handig om te weten bij onkruid wieden, zodra alles weer begint te groeien.

 

Alle notities

Reageer