MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Salvia sclarea, niet alleen mooi maar ook nuttig!

 Blog  •  Gemaakt op: 09 Jun 2019

Alle salvia’s doen het goed op zandgrond, ze gedijen namelijk op droge grond. Salvia Sclarea (scharlei, muskaatsalie) is wat mij betreft de koningin van de salvia’s. Een, wat de Engelsen noemen, ‘must have’ plant. Wie de scharlei heeft gezien, wil haar hebben. De scharlei heeft tamelijk groot behaard grijs blad en grote lila/witte bloemen. De plant wordt circa 1 meter hoog, maar heeft stevige stelen die zonder steun overeind blijven. Het is een echte zomerbloeier (juni-augustus). 

Deze plant is tweejarig: het eerste jaar wordt het bladrozet gevormd en in het tweede jaar verschijnen de bloemen. Tweejarig moet je overigens niet al te letterlijk opvatten, bij ons hebben ze ook wel eens in het derde jaar gebloeid. Sommigen beschouwen het tweejarig zijn als een nadeel. Ik heb er zelf niet zo’n probleem mee. De plant zaait zichzelf uit. Als je elk jaar wat zaailingen laat staan, kun je steeds opnieuw genieten van de scharlei. Wij trekken de oude planten elk jaar in de nazomer, als ze uitgebloeid zijn, uit en vervangen ze voor de nieuwe zaailingen. Op die manier geniet je elk jaar van deze prachtige plant. De oude planten wel even uitschudden om het zaad te verspreiden.

In strenge winters kun je de plant kwijtraken. Daarom is het slim om wat zaad op een vorstvrije plek te bewaren zodat je de scharlei in het voorjaar zo nodig opnieuw kunt uitzaaien. In goed gesorteerde tuincentra wordt de plant trouwens ook wel in potjes aangeboden. Het is mij overigens nog maar één keer overkomen dat de zaailingen de winter niet overleefd hebben.

De scharlei is niet alleen heel mooi maar ook nuttig. De bladeren en de bloemen van deze plant kunnen gegeten worden. Van de bloemen kun je thee zetten. Net als Salvia officinalis (de gewone keukensalie) is de scharlei geneeskrachtig. De medicinale waarde van de scharlei is alleen wat milder in uitwerking. Het werkt onder andere bij flatulentie, menstruatiepijn en anorexia (alles over de geneeskrachtige werking van deze plant lees je op InfoNu, mens en gezondheid). 

Toch liever een vaste plant dan een tweejarige? Dan is Salvia nemorosa 'Dear Anja' misschien iets voor jou! Prachtige blauwe kleur, een echte bijen magneet en, net als de scharlei, zeer droogtebestendig.

Tuinier je net als ik op droge zandgrond, dan vind je het misschien leuk om een kijkje te nemen op mijn tuinblog: www.tuinierenopzand.blogspot.com 

 

Alle notities

2 reacties

  • Marianne V. Marianne V. Kende ik niet maar lijkt me een heel interessante plant Maandag 10 Juni 2019 om 11:13
  • Margo G. Margo G. Het zijn forse planten die best wel wat ruimte vragen en ze zijn tweejarig. Ik kan me voorstellen dat ze daarom niet zo vaak worden aangeboden maar ik vind het zelf een van de meest spectaculaire zomerbloeiers en zou ze niet willen missen in mijn tuin. Zelf zaaien is heel gemakkelijk en lukt altijd. Maandag 10 Juni 2019 om 11:48