Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Gebruik Lavameel (vervolg)

 Notitie  •  Gemaakt op: 24 Sep 2019

Nu het seizoen er bijna op zit, deel ik graag (zoals beloofd) mijn ervaring met het gebruik van lavameel op de volkstuin.Om maar meteen met de deur in huis te vallen, lavameel helpt echt niet tegen het bestrijden van heermoes. Sterker nog op de stukken waar ik lavameel heb gestrooid nam de groei van heermoes zichtbaar toe en waren de ondergrondse wortels dikker dan op de plekken waar ik geen lavameel had gestrooid. Lavameel zou de structuur van de grond verbeteren omdat volgens zeggen het in vele tuinen ontbreekt aan voldoende mineralen in de bodem. Lavameel zou dat gebrek aan mineralen herstellen, de structuur van de grond verbeteren en de wortelgroei bevorderen. Laat ik allereerst stellen dat de bewering dat er op veel tuinen een gebrek aan mineralen heerst pas is vast te stellen als je grondmonsters van je tuin neemt en die laat analyseren in een laboratorium. Pas dan weet je echt of jouw tuingrond een evenwichtige structuur heeft of dat er sprake is van een gebrek van (sommige) essentiele mineralen of andere voedingsstoffen. Dat lavameel de wortelgroei zou bevorderen heb ik inderdaad aan den lijve ondervonden. Eeen stuk afgebakende tuin waarop drie rode kolen stonden was volkomen dicht gegroeid met de wortels van de rode kool. Iets wat overigens ten koste ging van de groei van de kool zelf. Met een spitvork was de tuin niet meer om te spitten. Daar moest ik een graaf voor gebruiken. Het betreffende stuk was ongeveer 2 bij 1 meter.

Samenvattend is er veel te vinden over het bestrijden van heermoes en in samenhang met lavameel. Maar persoonlijk denk ik dat het nut daarvan allerminst is bewezen. Natuurlijk zal het gebruik van lavameel zeker iets toevoegen aan de structuur van de grond, net als kalk of andere meststoffen. Maar de vele eigenschappen die aan lavameel worden toegedicht zijn naar mijn mening schromelijk overdreven. En dat de aanschaf nogal kostbaar is maakt dat dit experiment niet voor herhaling vatbaar is.

En wat het bestrijden van heermoes betreft.  Regelmatig handmatig verwijderen is toch de beste oplossing. Zonder gebruik van (verboden) landbouwgif is het bnauwelijks te bestrijden.

 

Alle notities

2 reacties

 • Kiki B. Kiki B. Hoi Jos, wat gaaf dat je dit experiment gedaan hebt. Met plezier gelezen!
  Kwam nu net toevallig jouw post tegen, welke mij natuurlijk bijzonder interesseert omdat ik zowel met Lava werk als heftige ervaringen had met Heermoes.
  In de laatste twee tuinen ( tuin 3 en 4 om ze zo maar even te noemen) had ik daar gelukkig geen last meer van. In die twee tuinen heb ik wel intensief de grond bewerkt met lavakorrels, dus nadrukkelijk niet gekozen voor meel. Reden was dat ik juist de grondstructuur luchtiger wilde maken in combinatie met vruchtbaarheid van de grond te verhogen. Qua budget is korrels ook wat voordeliger te doen. Ik kocht ze bij een vijverspecialist zodat ik verzekerd was van schone korrels, want ook hier zit verschil in.
  De grond was heel erg dichtgeslagen, onbewerkbaar keihard en weinig tot niet vruchtbaar. De lavakorrels ( en in tuin nr. 3 ook de wormen) hebben daar enorm veel positieve verandering in aangebracht. De planten doen het hier nu prachtig, de grond is veel ruller geworden. Overigens kom ik nu tijdens verplanten geen korrels meer tegen dus ik denk dat ze automatisch verpulveren. In ieder plantgat wat ik nu maak, wel afhankelijk van het soort plant, strooi ik onderin een handvol korrels.
  Wat betreft de Heermoes ( tuin 2, dus al weer even geleden): dat was een heftige strijd. Heb ik hier ook wel vaak over geschreven. In die periode gebruikte ik nog geen Lava. Wel allerlei andere trucjes uitgeprobeerd. Het planten van aardappels tussen de andere planten had wel een effect. En misschien moet ik mijn eigen posts weer eens even teruglezen. Het enige wat verder hielp was gewoon met eindeloos geduld de Heermoes afknippen bovengronds. Het heeft geen enkele zin om de enorm diep wortelende stukken er uit te halen. Afknippen en ontmoedigen hielp het beste. En ermee leren leven:-).
  Vrijdag 27 September 2019 om 22:48
 • Jos B. Jos B. Dag Kiki, wat leuk dat je reageert. Jouw verhaal over het bestrijden van heermoes bevestigt mijn eigen ervaringen. Alleen fysieke inspanning kan heermoes in toom houden. Alle andere manieren, bestrijdingsmiddelen of grondverbeteraars zijn zinloos. Het komt altijd weer terug.

  Lavameel en lavakorrels helpen prima als grondverbeteraar. Maar dat geldt eigenlijk voor alle soorten van grondverbeteraars, zoals compost, kalk, alle varianten meststoffen etcetera. Maar lavameel is wel een erg dure vorm van grondverbetering. En alle andere eigenschappen die aan lavameel worden toegedicht zijn toch in meer of mindere mate een verkooppraatje of gebaseerd op een persoonlijk verhaal van een gebruiker. Met dat laatste heb ik het minste moeite. Want iedereen die denkt dat lavameel of lavakorrels een goede toevoeging is voor zijn of haar tuin, dan zou ik zeggen zeker gebruiken!

  Zaterdag 28 September 2019 om 09:54