Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Chayote of Labusian kweken

 Blog  •  Gemaakt op: 09 Feb 2020

Chayote of Labusian kweken.

Chaote heet ook wel Labusian of Labusiam (=pompoen uit Siam).

Het is een groente die veel gebruikt wordt in de Indonesische keuken.

Ik kweek deze plant nu een aantal jaren en erg moeilijk is het niet, maar wel anders dan u gewend bent.

U kunt op twee manieren aan de vruchten komen. U gaat naar een aziatische supermarkt of in Nederland naar een toko, en koopt daar een paar vruchten . Of u vraagt een kennis die naar Portugal reist of hij er een paar op de markt koopt. De vruchten die inde winkel gekocht worden willen niet altijd kiemen omdat ze behandeld of bestraald zijn. Volhouden dus. Er zijn twee typen vruchten:


De stekelige variant komt uit Portugal, de gladde is import uit Azie.

Kiemen.

De vruchten plaatst u binnen op een lichte en warme plaats op een schoteltje . Geen aarde dus en ook geen water geven, niks van dat al. Na een week of drie komen de eerste blaadjes vanuit de spleet naar buiten. Nog niks doen nu.

  

In tweede instantie komt er ook een (witte) wortel uit de spleet . U kunt nu gaan oppotten. De vrucht op de aarde laten leggen, alleen de wortel in de grond stoppen. Niet te veel water geven,want dit is de moeilijkste fase. Zeker de helft van de vruchten zal in deze fase niet aanslaan. Het is dus zaak er een paar tegelijk te laten kiemen.  Slaat de plant wel aan, dan zal hij snel groeien, en al gauw is een stokje nodig. De vrucht kwijnt weg terwijl de plant groeit. De kunst is nu dit hele proces zo te programmeren dat de plant naar buiten kan wanneer hij ongeveer een meter groot is. Het weer buiten moet dan vrij zacht zijn , zo eind mei.

De opkweek.

De plant groeit buiten beter dan in de kas, maar zoek wel op een zonnige plaats. Bouw gelijk met het planten een stellage of horizontaal raamwerk waar de plant in kan klimmen, het is een echte klimmer,  2x2 meter is voldoende. Het kan even duren voor de plant aanslaat. Soms lukt het helemaal niet. Lukt het wel dan merkt u dat dit een enorme groeier is, met ranken die langer zijn dan die van een pompoen (waar hij familie van is.) Bij mij groeit hij over de kas heen die hij volledig bedekt

In augustus komen de eerste kleine bloemen, die vooral door wespen bezocht worden.

     

De vruchten zijn vrij snel erna al oogstbaar.  Vorig jaar had ik van twee planten meer dan honderd vruchten. Ze zijn mits koel en donker, een paar maanden te bewaren. In maart waren alle vruchten nog in goede conditie. Dus net als aardappelen bewaren.

Bereiden:

De hele plant is eetbaar , vooral de jonge scheuten zijn ook goed. De vrucht heeft weinig smaak maar een hele prettige textuur. Is rauw ook al eetbaar, maar in reepjes kort geroerbakt op zijn best. Ook de pit, die erg zacht is, is ook al eetbaar, dus u kunt de hele vrucht opsnijden.

Kijk voor recepten vooral bij indische en thaise kooksites.

---


 

-----------

 

Alle notities

4 reacties

 • B. d. B. d. Wat leuk dat het in Nederland ook lukt! In Vietnam heet deze vrucht 'su su'; ik gooide ooit een paar uitgelopen exemplaren op de composthoop en kan sindsdien vrijwel continu oogsten. Oorspronkelijk komt de chayote uit Mexico, dus ook Mexicaanse recepten te over.
  Maandag 10 Februari 2020 om 04:59
 • Marianne V. Marianne V. Zou het ook lukken in een zomer die korter is dan de vorige drie ? Je schrijft dat de bloemen pas in augustus verschijnen ,dus moeten de vruchten zich wel heel vlug ontwikkelen als we een normale zomer krijgen met dalende temperaturen vanaf september
  Dinsdag 11 Februari 2020 om 17:25
 • T. A. T. A. Ik heb nog geen vruchten gehad die niet op tijd rijp werden. Zoals gezegd, ze groeien vrij snel, dus ook in een kortere zomer zal het wel lukken.
  Woensdag 12 Februari 2020 om 19:51
 • Pascal D. Pascal D. Zeer interessant en duidelijk artikel waarvoor dank. Ik heb een 10 tal vruchten gekregen en 1 ervan bewaard om zelf te proberen kweken. Bewaar ik deze dan nu nog best koel en donker tot het voorjaar? Wanneer leg ik de vrucht op een warme lichte plek zodat hij in mei ongeveer 1m groot is?
  Zaterdag 7 November 2020 om 14:57