MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

konfituur van kweepeer

 Recept  •  Gemaakt op: 05 Okt 2014

http://fence-magazine.be/nl/van-kweepeer-tot-confituur/#more-7943

Van kweepeer tot confituur

19 sep 2014 Leen

Kweeperen liggen aan de basis van het woord marmelade. De Grieken noemden hun in honing gedompelde kweeperen ‘melimelon’. Hieruit zijn dan talrijke fruitbereidingen ontstaan die voornamelijk tot doel hadden het fruit beter te kunnen bewaren. De ontdekking dat suiker kon gebruikt worden als bewaarmiddel mag gerust een keerpunt genoemd worden in de voedselproductie in die tijden. Eindelijk kon men dat seizoensgebonden fruit een tijdje bewaren voor later. Door de hoge kostprijs werd dit geconserveerd fruit pas toegankelijk voor de hele bevolking na het winnen van suiker uit bieten.

Boodschappenlijstje

3 grote, rijpe kweeperen
250 g witte suiker of rietsuiker
2 citroenen
200 g gojibessen
2 takjes citroenverbena

Bereidingswijze

Spoel de kweeperen voorzichtig af onder de kraan zonder het donslaagje te verwijderen. Laat ze uitlekken en zet twee kookpotten klaar met telkens het sap van 1 citroen en de helft van de suiker. Doe in elke kookpot 1 liter water. Snij nu de vruchten in vier, haal het klokhuis eruit en schil ze. Gooi de schillen niet weg maar leg ze in één van de kookpotten. Het vruchtvlees moet je versnijden tot kleine kubusjes van ongeveer 1 kleine centimeter en deze kunnen dan in de andere kookpot. Ga zo verder tot alle kweeperen versneden zijn.

Zet de kookpot met het vruchtvlees op het vuur en breng dit geheel aan de kook. Laat alles een drietal minuutjes koken en giet dadelijk af door middel van een zeefje. Giet dit kookvocht niet weg maar vang het op en doe het in de kookpot met de schilletjes. Zet het vruchtvlees aan de kant en laat het afkoelen. Op deze wijze verkrijg je straks een confituur met nog mooie blokjes kweepeer. Als je ze langer laat koken wordt alles snel puree omdat het vruchtvlees heel snel zacht kan worden.

Zet nu de kookpot met de schilletjes op het vuur, breng aan de kook en laat alles heel zachtjes inkoken gedurende een uurtje tot de massa bijna stroperig geworden is (siroopachtig). Je zal na verloop van tijd zien dat de witte kleur van dit brouwsel langzamerhand zal verkleuren tot een prachtige goudgele tot bruine heldere kleur.

Zeef alles en breng de siroop terug aan de kook, doe er de blaadjes citroenverbena bij en laat deze 10 minuutjes trekken.  Giet de kweeperensiroop via een zeefje bij het vruchtvlees en meng er de gojibessen onder. Laat afkoelen voor gebruik.

Je kan deze confituur gebruiken voor bij de boterham, bij een koude schotel, bij een stukje wildpaté of zoals wij deden bij een stukje vijgenbrioche.

 

Alle notities

Reageer