MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

HELLEBORIS BEMESTEN SNOEIEN EN SCHEUREN

 Notitie  •  Gemaakt op: 01 Mei 2020

Helleborus orientalis-hybride/Helleborus niger snoeien. Lelijke, maar ook beschadigde bladeren  kunnen eind januari / begin februari helemaal tot aan de grond toe worden afgeknipt. Als het vriest in deze periode stel je de knipbeurt even uit. Zo rond april gaan de planten weer nieuwe, frisse bladeren produceren.
.
Eind april zijn de bloemen van Helleborus-orientalis hybride wel uitgebloeid. Knip ze dan tot op de grond af. Als je wilt dat Helleborus zichzelf uitzaait, laat dan de uitgebloeide bloemen staan. Ze zullen dan zaaddozen ontwikkelen. Eind mei als de zaaddozen volgroeid en rijp zijn, verspreiden ze hun zaad rond de moederplant. Uit het zaad komen dan vervolgens nieuwe helleborus zaailingen op.

Verzorging

Wanneer Helleborus planten in de volle grond. Helleborus kan vanaf maart tot aan het einde van de herfst worden aangeplant. Voeg flink wat compost of bladaarde aan de grond toe voordat  je een helleborus aanplant.

Helleborus bemesten. Helleborus heeft zeker baat bij organische mest. Geef de plant in april en in oktober gedroogde koemest. Strooi de gedroogde koemest rond de voet van de plant en hark het licht in.

Helleborus scheuren

Een volwassen helleborus orientalis-hybride kan vermeerderd worden door de plant te scheuren. Op die manier verkrijg je nieuwe planten. Met scheuren kan ook de omvang van een groot geworden helleborus beperkt worden. Delen of scheuren doe je in het late voorjaar als de plant is uitgebloeid (eind april) of anders in de vroege herfst. September is een goeie maand,want dan is de grond nog warm. Hoe ga je te werk. Graaf de pol volledig op. Deel hem met een spa of met een scherp mes in twee of drie stukken. Plant elk stuk weer aan met compost of bladaarde.

 

Alle notities

Reageer