MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Rozen snoeien

 Notitie  •  Gemaakt op: 11 Jul 2020

Groei & bloei
Wat is de beste tijd om rozen te snoeien? In een warm voorjaar lopen rozen natuurlijk sneller uit dan in een koud voorjaar. Maar in het algemeen is half maart een goed tijdstip om te snoeien. Wordt het wat later, dan is dat niet echt een probleem. De video hier laat rozen zien die begin april werden gesnoeid en eind juni volop bloeiden ...

Snoei de roos elk voorjaar

Om een roos gezond te houden, snoei je hem ieder voorjaar flink terug. Daardoor bloeit hij niet alleen beter, maar blijft de roos ook gezonder. Het is belangrijk dat de struik open wordt, dus zie je kruisende takken, haal er dan eentje weg. Zijn er takken die te dicht bij elkaar staan? Haal er dan ook eentje weg. Dunne en zwakke takjes? Knip ze weg.

Wat er dan over blijft, kort je in tot 10 - 15 cm vanaf de grond. Knip net boven een naar buiten gerichte knop. Uit die knop zal namelijk weer een nieuwe tak groeien en zo blijft de struik mooi open en naar buiten groeien.

  • https://www.groei.nl/tuin/tuinkalender/roos-snoeien
  • https://www.groei.nl/tuin/tuinplanten/heesters-en-bomen/5-tips-voor-de-klimroos

VT-wonen
Struikrozen snoeien

Grootbloemige rozen, lage heesterrozen, trosrozen en miniatuurrozen mogen veel korter gesnoeid worden dan vaak gedacht wordt. Snoei de takken terug tot een lengte van vijf tot tien centimeter. Knip takken die naar het centrum toe groeien terug tot een lengte van één centimeter, zodat het hart open blijft. De andere hoge heesterrozen snoei je op ongeveer kniehoogte, dus tot vijftig centimeter boven de grond. 
 

Klimroos snoeien

Snoei van een klimroos  de zijtakjes op de dikke takken (gestel- of hoofdtakken) jaarlijks op een lengte van één tot twee centimeter. Laat de hoofdtakken zitten. Als een zijtak verouderd is en dus een grijze kleur heeft, is het goed om de hoofdtak met een takkenschaar helemaal onderin af te knippen. Een nieuw geplante klimroos hoef je de eerste twee à drie jaar nog niet te snoeien. De dikke hoofdtakken groeien pas aan een klimroos als deze twee tot drie jaar de kans heeft gekregen een goed wortelgestel te vormen. 

  • https://www.vtwonen.nl/tuinieren/snoeien/rozen-snoeien/

 

Alle notities

Reageer