MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Aloë Vera

 Notitie  •  Gemaakt op: 11 Sep 2020

Aloë Vera verzorging

De Aloë Vera komt van oorsprong uit het Midden-oosten. Deze vetplant of succulent is tegenwoordig wijdverspreid in de Caraïben, Midden Amerika en Aziatische landen. Vanwege de vele eigenschappen van het sap, wordt de plant volop gekweekt voor dranken, wondmiddel, zonnebrand en cosmetica. Het dikke blad groeit vanuit een basis en is maximaal 60cm lang. Op de randen van het pastelkleurige groengrijze blad zijn kleine tandjes aanwezig. 
 

Aloë Vera water geven 

De Aloë Vera heeft maar weinig water nodig, omdat de plant het water kan opslaan in zijn geleiachtige bladeren. In de periode tussen april en oktober heeft de plant een beetje water nodig om te voorkomen dat de wortelkluit geheel uitdroogt. In het najaar en de winter staat deze vetplant het liefst weken zonder water.

De hoeveelheid water beïnvloed de snelheid waarmee de plant groeit. Meer water zal de groei aanmoedigen. Maar te veel water in combinatie met te weinig licht kan snel leiden tot rot. Dit merk je aan papperige delen op het begin van het blad.Het komt zelden voor dat een Aloë Vera te weinig water krijgt. Indien je ziet dat de puntjes beginnen samen te trekken en rood van kleur worden, dan mag de plant vaker water krijgen.

Licht en warmte 

Je kan een Aloë Vera op een standplaats van half schaduw tot in de volle zon zetten. De kamerplant kan direct zonlicht verdragen. Op een lichtere locatie zal de plant sneller groeien, maar ook meer water verbruiken. Verder van het raam wordt de kans op rot groter.  

Minimale temperatuur

Overdag:10 ℃

'S nachts:-2 ℃


 

Aloë Vera verpotten 

De Aloë Vera is een plant die flink kan groeien, vooral in de breedte. Het is daarom verstandig om de kamerplant om de twee jaar te verpotten. Dit kan je het beste doen gedurende het voorjaar. Wanneer de kamerplant verpot in het groeiseizoen zal de Aloë Vera eventuele beschadigingen aan zijn wortels herstellen. Al snel deze vetplant niet snel uitdrogen wanneer de wortels beschadigen, verpotten direct na de aanschaf levert daarom geen geproblemen.. Gebruik hiervoor een plantenbak die minimaal twintig procent groter is dan zijn oude pot, hierdoor hebben de wortels genoeg ruimte om te groeien. Je kan hiervoor het beste cactus potgrond of vulcastrat gebruiken. Wacht enkele dagen na het verpotten met water geven. 
 

Aloë Vera voeden 

Aloë Vera verbruikt weinig voedingstoffen. De plant groeit van nature in een arme grond. Plantvoeding is daarom ook maar beperkt nodig. Bijvoeden kan je het beste in het voorjaar doen, in deze periode groeit de kamerplant namelijk het snelst. Gebruik hiervoor voeding voor cactussen en lees voor gebruik altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Universele plantvoeding kan ook, maar gebruik slechts 1/4 van de aanbevolen hoeveelheid. Overvoeding kan de plant namelijk schaden.

Verkleurde bladeren

De bladeren van een Aloë Vera kamerplanten verkleuren niet snel. Mocht dat wel geval zijn, dan is het vaak een resultaat van te veel water. Bij te veel water worden de bladeren van deze plant bruin en zacht, ook kan het gebeuren dat de bladeren gaan hangen. Mochten de bladeren een gele gloed krijgen, dan kan dit te maken hebben met te veel direct zonlicht. De plant kan wel veel direct zonlicht verdragen, maar moet hier geleidenlijk aan wennen. Plaats de plant in dit geval één meter verder van het raam. Een rode kleur in de uiteinden van het blad is vaak het gevolg van te weinig water.

Snoeien

Knip of snij simpelweg de bladeren van de Aloë Vera af om hem in model te brengen of om lelijke bladeren te verwijderen.

De Aloë Vera is een plant die zichzelf kan genezen. Na het afsnijden van een blad komt er binnen enkele seconden een dun vliesje op de wond van het blad. Deze wond is opgebouwd uit het sap  van de plant. Dit sap bevat een samenstelling van helende stoffen. Het sap verandert binnen een paar minuten naar een rubberachtige laag. Deze laag beschermt de wond van het blad, waardoor het vochtverlies stopt. Het sap van de Aloë Vera heeft dezelfde helende werking op de huid van mensen, daarom wordt het sap voor medicinale en cosmetische doeleinden gebruikt. 

Het sap kun je op verschillende manieren verkrijgen. De makkelijkste manier is om een van de lagere bladeren af te snijden en het sap eruit te knijpen. Deze kun je vervolgens direct op de te behandelen plek smeren en langzaam in laten trekken.Ook kan je het blad plat neerleggen en snij je de zijkanten eraf. Snij daarna het blad in de lengte doormidden en haal het transparante sap uit het blad, dit kan met behulp van een lepel. Let hierbij op dat je het blad in het midden snijdt. Snij je te dicht bij het bladoppervlakte dan heb je kans dat er aloïne sap uit komt. Dit sap is geel van kleur en kan de huid irriteren.

Vermeerderen

De Aloë Vera is te vermeerderen door uitlopers te plukken. De uitlopers zitten aan de onderkant van de moederplant vast. Laat deze vervolgens drie dagen drogen. Plaats hierna de stek in een mengsel van twee delen compost en één deel zand. Een goede tip hierbij is het stekje te plaatsen in een plastic zak, nadat hij is opgemaakt. Op deze manier wordt de luchtvochtigheid verhoogd en zal de Aloe vera plant sneller groeien.

Bloeit de Aloë Vera? 

In het wild staat de Aloë Vera zo'n drie maanden per jaar in bloei. In de huiskamer zal dit helaas niet snel voorkomen. De bloemen zijn veelal geel of rood van kleur en ontspringen vanuit het hart van de plant op lange stengels recht omhoog.

Giftig

De Aloë Vera is niet giftig, het sap van deze plant kan wel een licht laxerende werking hebben.

Ziektes

De Aloë Vera is bij een goede verzorging niet snel vatbaar voor ziektes of ongedierte. Mocht de aloë Vera last krijgen van ongedierte is dit zowel biologische als chemisch te bestrijden, lees hiervoor altijd de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.

 

Alle notities

Reageer