MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Oleander

 Notitie  •  Gemaakt op: 27 Sep 2020

Oleanders zijn verkrijgbaar in veel verschillende bloemkleuren, van roze, rood, geel en wit en alles wat daartussenin zit, met enkele, dubbele of gevulde bloemen.

Ze bloeien van het begin van de zomer tot eind september. De plant is wintergroen en kan in de streken waar hij thuis hoort een hoogte bereiken van 5 meter. Als kuipplant wordt hij doorgaans niet hoger dan 2 meter. Hij is niet winterhard en moet dus in de winter naar binnen. Alle delen van de plant zijn zeer giftig doordat ze onder meer de stoffen nereïne en oleandrine bevatten. Het eten van bloemen, zaden of zelf een enkel blad kan voor een klein kind of huisdier al dodelijk zijn. De sappen van de plant kunnen huidirritatie veroorzaken.

HOE VERZORG IK EEN OLEANDER?

Oleander kan in de zomer buiten staan. Half mei, na de laatste nachtvorst, kan hij naar buiten. Zodra er eind oktober weer gevaar voor nachtvorst is, moet hij weer naar binnen. Hij heeft het liefst een plek in de volle zon, met een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld aan de rand van een vijver. Oleander staat graag in een ruime pot. Die kan gevuld worden met gewone potgrond, liefst met wat klei of leem, wat scherp zand en als basisbemesting wat oude stalmest of beendermeel. Onder in de pot kan een flinke laag aangebracht worden van scherven, grind of kleikorrels, omdat de plant graag van onderaf water opneemt. Jonge planten kunnen ieder jaar verpot worden, oudere planten om de drie jaar. Is verpotten lastig (bijvoorbeeld bij oude kuipplanten) dan kan alleen de bovenste laag af en toe vervangen worden, ook weer met wat klei of leem door de potgrond.

Een oleander heeft altijd veel dorst. Dagelijks flink gieten met lauw water wordt erg gewaardeerd, evenals een regelmatige gift van kleine beetjes gedroogde koemest of (kuipplanten)mest. Als de planten te groot of aan de onderkant kaal worden, kunnen ze prima gesnoeid worden. Dat kan het best in het najaar, wanneer de plant binnen gezet wordt. Gewoon een flink stuk van de takken afknippen in het oude hout, tot de plek waar het volgende jaar weer de eerste vertakkingen gewenst zijn. Dat geldt ook voor de oleanders op stam, waarbij uiteraard alleen de kroon gesnoeid wordt. De scheuten die daarna uitlopen zullen de komende zomer bloeien. Snoeien in het voorjaar kan ook, maar vermindert de bloeikans in het daarop volgende seizoen.

Bezoek ons tuininspiratie park!

Het overwinteren gebeurt het best op een koele, lichte plaats. Voor de gewone roze en witte cultivars mag de temperatuur net boven de 5 graden Celsius liggen. Als de kluit droog is overleeft de plant zelfs een paar graden vorst vaak nog wel, al heeft dat wel vaak bruin wordend en afvallend blad tot gevolg. De wat kwetsbaardere donkerrode, gele en gevuld bloemige variëteiten houden het bij de overwintering graag iets warmer, rond 10 Celsius. In ieder geval moet de temperatuur onder de 16 graden Celsius blijven. Een te warme overwinteringstemperatuur kan de oorzaak zijn van de vorming van lange (te) dunne scheuten in het voorjaar. In de winterperiode hoeft maar weinig water gegeven te worden, en geen mest. 

HOE MOET IK EEN OLEANDER SNOEIEN?

Oleanders kunnen een snoeibeurt goed verdragen, een gezonde plant zal na het snoeien weer flinke scheuten maken. Maar vraag je voor het ter hand nemen van de snoeischaar eerst eens af waarom je de plant wilt gaan snoeien! Vaak wordt een oleander gesnoeid omdat ze kale takken heeft met alleen aan de bovenste uiteinden nog wat blad en bloemknoppen. Het is echter zonde van de bloemknoppen die weggeknipt worden als je om deze reden gaat snoeien. Bloemknoppen die na de winter niet zijn ingedroogd, bloeien de volgende zomer verder. Een kort geknipte plant produceert het eerstvolgende jaar geen of weinig bloemknoppen. Ze zal flink groeien en vervolgens na twee of drie groeiperioden hetzelfde beeld geven: wederom lange kale takken met alleen aan de uiteinden wat blad en knoppen.

 

Alle notities

Reageer