MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Help! Zwarte vliegjes bij mijn kamerplanten

 Blog  •  Gemaakt op: 04 Feb 2021

Door het thuis werken zijn we massaal onze living en werkplek aan het inrichten met kamerplanten.

Jammer genoeg komen hier ook veel plagen op voor zoals spint, trips, wolluis en rouwvliegjes.

Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes die een ware plaag kunnen vormen bij je kamerplanten. Ze kunnen massaal aanwezig zijn en storend zijn in je huiskamer. Echter doen de mugjes voor de rest geen kwaad, de larven echter wel. De larven eten aan de wortels van de plant waardoor deze op termijn kan afsterven. Pas zeker op als je binnenkort plantjes gaat opkweken in de living. Dan leggen de rouwmuggen eitjes aan de jonge wortels, waardoor deze snel afsterven.

Biologisch bestrijden kan heel effectief en eenvoudig met aaltjes Stenema. De aaltjes zitten in een soort van kleiverpakking dat je eenvoudig kunt oplossen in water en verspreiden met de gieter over de potgrond van je plantjes. Na twee weken ben je er van verlost.

Kweek je vanuit zaad op? Dan kun je aaltjes tegen rouwvliegjes best preventief toepassen. De plaag kan zich al bevinden op je kamerplanten en overslaan op je kweek. Je kunt de plaag ook meenemen van vrienden (via kleren), van een tuincentrum of kwekerij, met je potgrond of door het plaatsen van een nieuwe plant.

Veel succes!

Mathias
Biogroei

Bron afbeelding: @Maurice Hoevenaars

 

Alle berichten

Reageer