Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Snoeien

 Notitie  •  Gemaakt op: 20 Feb 2021

Salvia nemorosa 'Caradonna':
Knip Salie direct na de eerste bloei terug, om een tweede bloei te stimuleren. Na de laatste bloei kunnen de bloemstengels afgeknipt worden, maar u kunt ze ook tot in het voorjaar laten zitten.

Hydrangea paniculata – ‘Limelight’ op stam:
Het beste kunt u de Hydrangea Paniculata 'Limelight' op stam snoeien aan het einde van de winter of aan het begin van het voorjaar door de takken tot één derde terug te snoeien (het jonge hout). Wel is het echter belangrijk om jaarlijks te snoeien waardoor u deze Pluimhortensia op stam mooi in vorm houdt.

Kers Prunus avium 'Lapins'
Eerste 5 jaar niet snoeien!
Steenvruchten worden gesnoeid direct na de oogst, dit i.v.m. ziektes. Veel en sterk snoeien van de bomen geeft altijd een (te) sterke groeireactie. Bij veel groei komt de vruchtknopzetting sterk in gevaar als de boom op hoogte is, niet meer in de kop snoeien gebruik goed en scherp gereedschap wonden groter dan 2 cm behandelen met een wondafdekmiddel.

Steenvruchten worden nooit sterk gesnoeid. In de zomer mag u dood hout verwijderen. Na de oogst kunnen steenvruchten worden gesnoeid. Takken die elkaar kruisen, verwijderen. Lange eenjarige takken (vooral bij pruimen) nooit half doormidden knippen want dan krijgt u veel groei in de boom en dat moet voorkomen worden. Daarom lange scheuten laten staan om vruchthout te laten worden of geheel verwijderen als de boom te groot wordt. Grote wonden behandelen. Wees altijd voorzichtig met het snoeien van steenvruchten.

Buddleja 'Blue Chip'
https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/snoeien_vanwege_de_bloei/

Om er echt van te kunnen genieten moet zo’n struik veel lager blijven. Hij bloeit aan scheuten die in hetzelfde jaar zijn gegroeid. Daarom worden alle twijgen uit het jaar ervoor in het vroege voorjaar kort gesnoeid. Iets boven de plekken waar ze uit het nog oudere hout komen. De bloemen verschijnen dan op ooghoogte. Bovendien zijn er méér scheuten die bloeien en de bloemen zijn groter. Als uitgebloeide bloemen worden weggenomen, kan een plant geen zaad zetten. De plant blijft toch proberen tot zaadvorming te komen en zal langer doorbloeien. Nog een voordeel: vaak ontsieren uitgebloeide bloemen een plant. Er kan ook rotting in optreden. Dus: weghalen die uitgebloeide bloemen!

Maagdenpalm Vinca minor ‘Marie'
In het voorjaar (maart-april) mag u de plant flink terugsnoeien om de bloei te stimuleren. Zolang het beoogde oppervlak nog niet bedekt is, hoef je niet te snoeien. Daarna kun je het beste in het voorjaar de plant verjongen en modelleren door hem te snoeien.

Ribes rubrum witte bes
Na het planten worden de takken voor 1/3 ingesnoeid. In de zomer de nieuwe scheuten die uit de grond komen verwijderen.
In de winter worden de zijscheuten teruggesnoeid op 5 cm. Zware zijscheuten geheel verwijderen. De top alleen insnoeien als de plant hoger moet worden, anders deze niet insnoeien.
In de tweede zomer de scheuten die uit de grond komen verwijderen. De mooiste vrucht-trossen komen aan kort vruchthout.
Bij oude struiken kan soms een gehele tak verwijderd worden, waarbij deze vervangen wordt door een nieuwe grondscheut.

 

Alle notities

Reageer