MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Moet je een Helleborus snoeien? En nog 9 andere vragen en antwoorden.

 Notitie  •  Gemaakt op: 21 Feb 2021

Ik val er elk najaar weer voor en jij waarschijnlijk ook! Niets is verleidelijker dan een vaste plant die volop staat te bloeien terwijl de rest van je tuin dor en bruin is. Ik heb het dan natuurlijk over de Helleborus, een plant die in de winter bloeit met grote klokvormige bloemen boven glanzend wintergroen blad. Daar zou je toch een moord voor doen?

In mijn nieuwe blog wil ik jou, via tien vragen en antwoorden, alles vertellen over onze meest geliefde tuinplant. Zoals: hoeveel soorten er? Waar komen ze vandaan? Wat is de ideale standplaats voor een Helleborus? Hoe kun je een Helleborus vermeerderen? Moet je een Helleborus snoeien? Moet je de uitgebloeide bloemen wegknippen en nog veel meer. 

KLIK HIER om het blog te lezen. 

 

Alle notities

3 reacties

 • dirk h. dirk h. Een heel interessant artikel, waarvoor dank.
  Ook ik heb heel wat Helleborus in mijn tuin maar zit toch met een probleem waar een "expert" als u misschien wel een antwoord weet :
  Mijn helleborus niger bloeit momenteel maar voor het tweede jaar op rij blijven de bloemen laag bij de grond en zijn hierdoor zo goed als onzichtbaar want ze worden bijna volledig bedekt door de de stugge, leerachtige bladeren van de plant.
  Ik snoei regelmatig de verwelkte en oude bladeren weg maar toch blijven er dusdanig veel bladeren staan dat mijn bloemen hierdoor niet tot hun recht komen.
  Moet ik nog rigoreuzer snoeien en ook gezonde bladeren wegknippen om zo plaats te maken voor de bloemen ? of heeft dit een andere oorzaak ?
  met dank,
  Maandag 22 Februari 2021 om 07:41
 • Margo G. Margo G. Hallo Dirk, ik zou mijzelf zeker geen Helleborus expert willen noemen! Ik denk echter dat je inderdaad wat meer blad moet wegknippen. Ik zag laatst een filmpje op Youtube van een (ervaren) tuinier en zij knipte bijna al het blad weg. Je kunt dus gerust tijdens de bloei wat meer blad wegknippen zodat je de bloemen goed ziet. Zondag 28 Februari 2021 om 12:36
 • Elly V. Elly V. Ik heb Hellevoetsluis nog nooit gesnoeid en staat er prachtig bij. Toch niet te diep geplant? Zondag 7 Maart 2021 om 14:23