MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

ph kalk humus

 Notitie  •  Gemaakt op: 24 Feb 2021

KALK: maakt de grond minder zuur: hogere ph. Kalkminnende planten:  vlinderstruik, buxus, clematis, druif, lavendel, seringen, gazongras en rozen.  Verdrijft zuurminnende planten die niet gewenst zijn in de tuin,: klaver en mos in het gazon.

nooit gelijktijdig met koemest gebeuren, de stoffen breken gezamelijk andere belangrijke voedingsstoffen af. Het best kun je daarom een kalkmergel strooien, deze organische mest tast het minste andere voedingsstoffen aan. Met kalk moet je echter wel voorzichtig zijn, kalk heeft als eigenschap de aanwezige organische stoffen in de grond extra snel te verteren.

TUINTURF:  maakt de grond zuur. zuurminnend: de heidesoorten, rhododendrons en azalea’s. Maar ook hortensia’s, skimmia’s, camelia en de meeste coniferen behoren tot de zuurminnende planten. Door rondom deze planten tuinturf door de bodem te verwerken zullen deze plantensoorten zich helemaal thuis voelen.

HUMUS

Humus is een organische meststof die veel gebruikt wordt als plantenvoeding voor bijvoorbeeld moestuingewassen. Tegelijkertijd maakt humus de grond luchtiger. heeft al een goede pH waarde van zichzelf.
Om een goede grondstructuur te behouden moet er wel regelmatig bijgemest worden. Zo moet de groentetuin ieder jaar worden voorzien van organische mest. Het beste is het om mest te gebruiken, die al wat ouder is. Deze moet meteen onder gewerkt worden anders gaan er waardevolle voedingsstoffen verloren. De mest moet niet te diep ondergespit worden omdat anders de wortels de voedingsstoffen niet op kunnen nemen.

 

Alle notities

Reageer