MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Rosa Dinky verzorging

 Notitie  •  Gemaakt op: 27 Feb 2021

ENKELE BASISREGELS

Bij het snoeien moeten we rekening houden met een aantal basisprincipes:

Het verwijderen van alle dode en verdorde takken

Daar het hart van de plant licht en lucht nodig heeft gaan we ervoor zorgen dat alle takken die naar binnen groeien verwijderd worden

Scheuten die elkaar kruisen of tegen elkaar wrijven gaan we ook wegknippen.

Evenwijdige takken, die te dicht bij elkaar staan, mogen verwijderd worden.
Wanneer dit uitgevoerd is, zullen we merken dat onze plant er al heel wat beter uitziet en toch zijn vorm en structuur bewaard heeft wat heel belangrijk is. 

Tijdens de zomer worden de oude bloemen regelmatig verwijdert om de herbloei te bevorderen.

WANNEER SNOEIEN

Bij normale weersomstandigheden kan men het best snoeien in maart. Net voor de knoppen of ogen beginnen te zwellen en wanneer de strengste winterkou voorbij is. Dit is enkel geldig voor alle her- of doorbloeiende soorten (trosrozen, theehybriden, David Austin-Rozen, Moschatahybriden, herbloeiende klimrozen, herbloeiende oude struikrozen, …) Eénmaal bloeiende soorten (meestal oude heesterrozen en oude klimrozen) worden onmiddellijk na de bloei gesnoeid, dit is meestal juli. Deze rozen bloeien op meerjarig hout.

WAT ZIJN OGEN BIJ ROZEN ?

Een oog is een jonge of beginnende groeiknop die zich in een bladoksel bevindt. In de winter is dit niet meer dan een speldeknopje op een stengel, Oog waaruit zich in het voorjaar een nieuwe scheut kan ontwikkelen.  Onder dit oog zien we in de winter steeds een fijn lijntje wat het lidteken van het afgevallen blad is.   

HOE EN WAARMEE KNIPPEN ?

We gebruiken een stevige en scherpe snoeischaar om de stengel glad en zonder rafelige randen af te snijden. We knippen altijd een kleine centimeter boven een oog die naar buiten gericht is, zodat de nieuwe scheut naar buiten groeit en het hart van de plant open blijft. We laten de snede vanaf de knop schuin aflopen zodat het water kan wegvloeien van het oog.

 

Alle notities

Reageer