MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Pak pruimenmot en fruitmot preventief aan!

 Blog  •  Gemaakt op: 28 Maa 2021

Pruimenmot en fruitmot hebben één gemeenschappelijk kenmerk: ze veroorzaken allebei wormstekigheid in vruchten, zij het wel in andere vruchten. De pruimenmot tast pruim, perzik, abrikoos en mirabellen aan. De fruitmot is één van de grootste schadebrengers in appelen en peren, maar tast ook walnoten aan.

Preventie met feromoonvallen

Hoe langer hoe meer zijn de feromoonvallen bekend bij de hobbytuinder. Deze vallen bevatten een feromoon die de geur afgeeft van de vrouwelijke mot. De mannelijke motten, aangetrokken door de sexgeur van de wijfjes, worden dan in de val gelokt.

De essentie van de feromoonval = op tijd ophangen!

De cruciale vraag is: wanneer vliegen de eerste pruimenmotten en fruitmotten uit? Het is namelijk de bedoeling dat we de feromoonvallen hangen voordat de eerste vlucht uitrukt. Als je de eerste weken niets vangt in je feromoonval, kan je gerust zijn…de vluchten zijn dan nog niet begonnen.

Als je echter de eerste dagen na het uithangen van de feromoonvallen al motten vangt, weet je dat de vluchten gestart waren en er dus bevruchting heeft plaats gevonden. Bevruchting leidt tot ei-afleg en dus wormstekigheid.

Lees de rest van de blog zoals andere preventieve natuurlijke maatregelen tegen de fruitmot en pruimenmot op onze blog.

Hier koop je een feromoonval tegen de fruitmot en een pruimenmotval.

 

Alle berichten

Reageer