Camelia Campbell info
Camelia
Dek af tijdens strenge vorst.
Geen snoei.
Bemest met kalkvrije mest.
Winterhard matig
Bodem zuur
matig tot vochtig
Zon, Halfschaduw
Hoogte 100-200
Bloei Begin Januari- Eind April
Groenblijvend
niet iedere beschutte plek is geschikt. Camelia verdraagt geen plek tegen een muur op het zuiden, De knoppen moeten namelijk koel blijven om zich te openen. Een plaatsje in de halfschaduw heeft duidelijk de voorkeur. Zoek in ieder geval een plekje waar geen vroege ochtendzon komt. Als de knoppen te snel opwarmen na een nachtvorst kunnen ze afvallen.
Camelia’s in potten moeten aangeplant worden met grond voor ericaceën.
Breng in maart rond de basis van struik een laag compost of bladaarde aan van ongeveer 5 cm. Geef de struik in maart ook wat mest voor zuurminnende planten.
De plant kent een opgaande groei en wordt maximaal 2 meter hoog. Het is dan ook een uitstekende plant om relief aan te brengen in uw tuin. Een groot voordeel van de Camelia japonica is dat het glimmend groene blad ook ‘s winters aan de plant blijft zitten. In de maanden maart tot mei verschijnen de grote, pioenvormige rozerode bloemen. Een prachtig gezicht! Hoewel de plant zeer winterhard is, kan het geen kwaad om hem ‘s winters af te dekken om vorstschade aan de knoppen te voorkomen. Plant de Camelia japonica op een zonnige plek in voedzame tuingrond. Gebruik hiervoor Tuinplantengrond.
De Camellia japonica ‘Lady Campbell’ is een traaggroeiende plant.
hoe kan ik de camellia japonica ‘lady campbell’ verzorgen?
De beste standplaats voor de Camellia japonica ‘Lady Campbell’ is zo beschut mogelijk. De Camellia japonica ‘Lady Campbell’ maakt al de bloemknoppen in de zomer. In een strenge winter wil het bij wat kleinere formaat struiken helpen om de knoppen te beschermen met een stuk vitrage er overheen.
hoe kan ik de camellia japonica ‘lady campbell’ bemesten?
Bemest de Camellia japonica ‘Lady Campbell’ struik met kalkvrije organische mest. Deze struik groeit zeer langzaam in ons klimaat. Snoei is daarom overbodig. Geef de camelia tijdens de groei kalkvrij voedsel. De optimale pH (zuurtegraad) is cira 5 (zuur dus). Dat betekent dat met zuurwerkende meststof bemest moet worden of dat er bij het gietwater een hoeveelheid zuur toegevoegd moet worden, vooral als het gewoon leidingwater betreft. Stop met bemesten als de knoppen gevormd zijn. De kans dat de nieuw gevormde scheuten de knoppen wegduwen is dan erg groot.
Vorstgevoelige planten zijn vaste planten die sterven bij vorst. De temperatuur waarbij dat gebeurt, verschilt per plant. Zet ze het liefst in potten en laat ze koeltjes overwinteren op de veranda of in de kas. Vorstgevoelige planten sterven overigens meestal niet door kou, maar door natte voeten. Laat je ze toch staan, zorg dan dat ze op een goed waterdoorlatende plek staan. Veel vorstgevoelige planten kunnen wel tegen een paar graden vorst, want vaak vriest het in het land van herkomst ook wel eens. Bij strenge vorst moeten deze planten wel echt naar binnen, in schuur, garage, onverwarmde kamer of gang.
Vriest het niet alleen ’s nachts, maar ook overdag, dan moeten groenblijvende planten beschermd worden. Groenblijvende planten zijn in de winter niet in rust. Vriest het ’s nachts flink en schijnt overdag de zon, dan kunnen de bladeren uitdrogen en zelfs verbranden. Het best is om wat vliesdoek, een oude kledinglap of handdoek over de bladeren te leggen om de plant tegen het zonlicht te beschermen. Bedek de bladeren bij strenge vorst (rond -10°C) met wat dennentakken, een laagje grove compost of stro om ze te beschermen.
een venijnige oostenwind, dan kan een klein beetje vorst al schadelijk zijn. Ook maakt het verschil of de plant in de volle grond of in een pot staat.
Planten in potten zijn in de winter veel kwetsbaarder dan planten in de volle grond. Dat is logisch, want de wand van een pot is dun en daarom kan de wortelkluit eerder bevriezen. Planten in potten kun je beschermen door de pot of bak aan de binnenkant eerst te bekleden met noppenfolie. Maak op de bodem wat gaten in de folie, zodat het regenwater altijd gemakkelijk weg kan lopen. Of zet de potten bij elkaar in een kistje en vul de tussenruimte op met droog blad of stro. Geef buitenplanten die in potten staan geen water meer om te voorkomen dat de aarde en dus de wortels bevriezen. Er is een groot verschil in winterhardheid tussen planten die in de volle grond staan en dezelfde exemplaren in pot. Zet daarom als het harder gaat vriezen (-10°C) exoten in potten in een schuur of onverwarmde kamer.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad.
Hoge planten: met een constructie van bamboestokken en jute kun je een hoge plant de winter doorhelpen. Steek rond de plant drie bamboestokken in de grond. Wikkel stro en droog blad rond de stam en bind dat niet al te strak vast met wat touw. Wikkel jute rond de bamboestokken en bind de wigwam bovenaan met een lapje vast.
Hoge planten: verpak planten als een soort totempaal door rond de stam, op ongeveer 20 cm afstand, enkele stevige stokken te steken. Omwikkel de stokken met een rietmat of fleece en stort deze ‘omheining’ vol met stro en droog blad.
Rietmat: het is heel handig om in de wintermaanden een rietmat achter de hand te houden. Zo’n mat is snel rond een vorstgevoelige plant gezet. Zodra het overdag niet meer vriest, kan deze bescherming worden weggehaald.
Alle notities
2 reacties
Had ik die van mij al niet drie keer flink gekortwiekt, dan was ze nu 4 m hoog denk ik 😁 Zaterdag 3 April 2021 om 17:50
Vrijdag 25 Februari 2022 om 12:08