MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Zaailingen van de esdoorn verwijderen

 Notitie  •  Gemaakt op: 18 Apr 2021

Hoe ontstaan de zaailingen van de esdoorn? Je hebt vast wel eens esdoorn zaden door de lucht zien dwarrelen. Soms worden ze ook wel ‘helikoptertjes’ genoemd, omdat ze zich door de wind voortbewegen door de lucht. Ze kunnen hierdoor flinke afstanden afleggen, waardoor ze ook in jouw tuin terecht kunnen komen.

Esdoornzaden beginnen na enkele weken te kiemen als de temperatuur en vochtgehalte voldoende zijn. De zaden wortelen zich in de grond, waarna deze ook bovengronds beginnen te groeien.

Wanneer de zaden van de esdoorn zijn geworteld in de grond, gaat het verwijderen een stuk lastiger. Je moet ze gaan verwijderen op een andere manier. Dit kan op de volgende manieren

  • Handmatig plukken
  • Schoffelen
  • Met een schop uitsteken

Begin hier op tijd mee, zodat de zaailingen eenvoudig te verwijderen zijn. Tijdens het verwijderen is het belangrijk dat je ook de wortels verwijderd.

Sommige mensen knippen de zaailingen net boven de grond af. Dit is een makkelijke en snelle oplossing om even van de zaailingen af te zijn. Maar wanneer de wortel nog in de grond zit, groeit deze gewoon weer terug met vaak meedere takken. Ondergronds blijft de wortel zich ontwikkelen dus het wordt steeds lastig om de zaailingen definitief te verwijderen.

Zaailingen van ongeveer 1 jaar oud zijn nog makkelijk te verwijderen. Wanneer de zaailingen 2 jaar of ouder zijn, wordt dit een ander verhaal. Handmatig krijg je de zaailingen er vaak niet meer uitgetrokken. Bij het verwijderen van deze zaailingen, moet er ander gereedschap aan de pas komen. Vaak wordt hiervoor een steekschop gebruikt. Deze is scherp waardoor je de zaailingen er eenvoudig uit kunt steken. Wanneer er veel zaailingen staan is dit een flinke klus.

Het kan ook zijn dat de zaailingen tussen je beplanting gaat groeien. Wanneer er veel zaailingen tussen de beplanting staan, kunnen de zaailingen gaan overheersen. De kwaliteit van de beplanting gaat achteruit, waardoor het verwijderen van de beplanting vaak de beste oplossing is om van de zaailingen af te komen.

 

Alle notities

3 reacties

  • Marianne V. Marianne V. Het is idd soms bijna onbegonnen werk ; het begon hier met een boom die uit zichzelf uitgeschoten was op een berm achteraan de tuin. Mooie boom , laat maar staan , dan is de berm wat meer begroeid en wordt de aarde vastgehouden. Tot de boom enkele jaren later plots massa's helikoptertjes produceert en het hek is van de dam. Boom afgezaagd want verwijderen lukte niet meer. Twee jaar zaailingen geplukt en nu die weg zijn schiet de boom weer volop uit . Nog een robbertje vechten ertegen want tot zaad komt hij nooit meer als het van mij afhangt!!! Zondag 18 April 2021 om 20:23
  • John u. John u. Ooit hier de vraag gesteld of het mogelijk is om bomen onvruchtbaar te maken. Bij mij staan er ong 8 grote esdoorns. Heb een heel perceel vrijgemaakt van opstand. Nu bij de lastigste plekken cotoneasters geplaatst wat wel succes heeft. Rest staat in het gazon en wordt iedere keer afgemaaid.
    Zondag 18 April 2021 om 21:24
  • Groen G. Groen G. John, wat doen cotoneasters tegen esdoorn zaailingen? Ik word ook gek van die krengen nl. Maandag 19 April 2021 om 16:45