MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Rozemarijngoudhaantje op lavendel: bloemstengels gaan kapot

 Notitie  •  Gemaakt op: 04 Jun 2021

Een paar dagen geleden (woensdag, denk ik) merkte ik dat de lavendelplanten in de voortuin onder de kevertjes zaten. Nader toezicht leerde ons dat het om de rozemarijngoudhaan gaat. Omdat de planten ook veel bezocht worden door insecten die wél welkom zijn, is een behandeling met om het even welk middel uitgesloten. Ik ben vandaag aan dag 3 van het "plukken" toe: oude jampot met afwasmiddel en water en dan maar "goud" vangen ... De aantallen zijn flink gedaald, maar je hebt ze nooit allemaal, temeer omdat ze zich onmiddellijk laten vallen en voor dood blijven liggen. Dan vind je ze niet meer tussen de planten.

De kevers zitten onveranderlijk net onder de bloemknop, hoog op de bloemstengel. Nu merk ik dat de bloemstengels beginnen om te knikken (zie bijgevoegde foto). Kan ik mijn planten redden door de stengels af te snijden? Een zomer zonder bleiende lavendel is nog altijd beter dan een zomer zonder lavendel. Ik heb in de achtertuin ook lavendel staan. Ik durf het bijna niet neer te schrijven, maar daar heb ik nog niets gezien. En dat wil ik héél graag zo houden!

Iemand?

 

Alle notities

2 reacties

  • Rit M. Rit M. Bij mij is het al te laat. Alle bloemknoppen zijn opgegeten. Gaat de plant er aan dood en komen die larven onveranderlijk ieder jaar terug ? Ik zag dit jaar geen enkel kevertje zitten, maar vorig jaar zaten er enorm veel met het gekende resultaat. Iemand goede raad ?
    Zondag 13 Juni 2021 om 14:49
  • Chris V. Chris V. Bij mij waren dus ook alle bloemstengels aangetast. Ik heb ze onmiddellijk allemaal afgeknipt tot tegen het hout onderaan de plant in de hoop dat dat volstaat. Fingers crossed.
    Zondag 13 Juni 2021 om 14:51