MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Snel en makkelijk naaktslakken bestrijden (100% biologisch).

 Notitie  •  Gemaakt op: 05 Jun 2021

Met het vochtige weer van de laatste tijd kan er zomaar een slakkenplaag ontstaan in je tuin.

In een tuin horen insecten er ook bij. Ik ben daarom best tolerant als het gaat om ongedierte. Als dat betekent dat er soms een plant wordt aangevreten, dan heb ik daar vrede mee of ik vervang hem voor een wat minder smakelijke soort. Om die reden hebben we een aantal jaren geleden bijvoorbeeld de Hosta en Ligularia dentata in onze tuin opgeruimd. Het zijn prachtige bladplanten maar ik heb niet de ambitie om een moestuin voor slakken in te richten.

Maar wat doe je als naaktslakken je tuin veranderen in een waar slagveld? Het overkwam ons in het voorjaar van 2017. We hadden flink wat bladcompost uitgereden in de borders en daarmee blijkbaar een soort van slakken Walhalla gecreëerd. Het resultaat was een bevolkingsexplosie van naaktslakken. 's Avonds kwamen ze massaal tevoorschijn om hun destructieve werk te doen. Geen plant was meer veilig voor hun ongebreidelde vraatzucht. 

Normaal gesproken heb ik zoiets van 'leven en laten leven' maar dat was duidelijk geen optie. In elk geval niet als ik ook nog wat plezier aan mijn tuin wilde beleven. Er moest dus iets gebeuren. Omdat wij geen gif willen gebruiken in onze tuin (en ik weinig zin had om met de hand slakken te gaan verzamelen), hebben wij gekozen 100% biologische bestrijding door middel van nematoden (aaltjes). In mijn nieuwe blog lees je wat dat inhoudt en of het echt gewerkt heeft. 

KLIK HIER om het blog te lezen 

 

Alle notities

Reageer