MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Pelorische topbloem

 Notitie  •  Gemaakt op: 23 Jun 2021

Bij sommige plantensoorten ontstaan Pelorische topbloemen. Dit is dan met name bij die planten welke halfzijdig synmetrisch zijn en onderhevig aan inteelt. Het vingerhoedskruid is zo'n plant, de inteelt ontstaat dan bij tuinplanten.
De pelorische topbloem is opvallend omdat deze groot is, aan de top staat en helemaal symetrisch rond is.
Het heeft bij de vingerhoedskruid ook veel meer schubblaadjes. Pelorische topbloemen zijn bij vingerhoedskruid niet echt zeldzaam. Het is een recessieve afwijking, dwz. zodra er erfelijk materiaal van buitenaf bijkomt, verdwijnen de topbloemen weer in de volgende generaties.
Andere planten waarbij dit wordt gezien is : vlasbekje - paardebloem - leeuwenbekje - sneeuwklokje - els

De reden dat de pelorische topbloem bij vingerhoedskruid veel voorkomt is waarschijnlijk dat de akkerhommel een voorkeur heeft voor de pelorische topbloem, deze is makkelijker te bevruchten.
(www.waterwereld.nu)

 

Alle notities

2 reacties

  • Margo G. Margo G. Interessant! Ik heb al jarenlang vingerhoedskruid in mijn tuin, maar dit nog nooit gezien. Ik vind het wel mooi eigenlijk, ondanks het feit dat het dus feitelijk een afwijking (mutatie) is. Zaterdag 26 Juni 2021 om 21:40
  • Pascal G. Pascal G. Dag Kaatje, Je schrijft"zodra er erfelijk materiaal van buitenaf bijkomt, verdwijnen de topbloemen weer in de volgende generaties". Heb je dit dan al uitgetest? Zondag 27 Juni 2021 om 20:35