Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Salvia sclarea (scharlei) 'must have' plant

 Blog  •  Gemaakt op: 04 Jul 2021

Alle Salvia’s doen het goed op zandgrond, ze gedijen namelijk op droge grond. Salvia Sclarea (scharlei, muskaatsalie) is wat mij betreft de koningin van de salvia’s. Een, wat de Engelsen noemen, ‘must have’ plant. Wie de scharlei heeft gezien, wil haar hebben. 

De scharlei heeft tamelijk groot behaard grijs blad en grote lila/witte bloemen. De plant wordt circa 1 meter hoog, maar heeft stevige stelen die zonder steun overeind blijven. Het is een echte zomerbloeier (juni-augustus). Omdat de schutblaadjes van de bloemen ook kleur hebben, behoudt de scharlei zijn sierwaarde, ook wanneer hij is uitgebloeid. Voor een zonnige plek in de border. 

KLIK HIER om mijn blog over deze plant te lezen.  

 

Alle notities

5 reacties

  • Marianne V. Marianne V. Wat mooi , Margo.
    Maar alvorens ik naar het tuincentrum hol om planten of zaad , hoe zit het met slakken ? Ik herinner mij van toen ik kind was dat slakken heel gek zijn op die vroeger alom aangeplante kleinere rode salvia....😔
    Zondag 4 Juli 2021 om 17:15
  • Marianne V. Marianne V. Beetje beter gelezen en los van eventuele slakken is dit tot mijn spijt geen plant voor onze tuin : ze heeft blijkbaar drogere grond nodig , vandaar dat jouw klapzand blijkbaar ideaal is , Margo 😔
    Maandag 5 Juli 2021 om 20:17
  • Margo G. Margo G. Dat klopt, ze hebben het hier geweldig naar hun zin. Ik had een paar jaar geleden ook veel last van naaktslakken en deze Salvia ging er inderdaad in als koek. Als je veel last van slakken hebt, moet je dus wel maatregelen nemen.
    Zaterdag 10 Juli 2021 om 19:29
  • Marianne V. Marianne V. Ga het om de twee meest voor de hand liggende reden beter niet doen : natte grond in de winter ( nefast voor veel planten) en de slakken ( ben aan mijn derde doos biologische korrels bezig dit jaar ) Ze kruipen bij avond gewoon met hopen door het gazon . Leuk als je graag op je blote voeten loopt zoals ik. Bweik!!!
    Dinsdag 20 Juli 2021 om 11:21
  • Margo G. Margo G. Ik griezel ook van die beesten, het idee dat je met je blote voeten op gaat staan, jakkes!
    Zondag 25 Juli 2021 om 12:07