MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Biodiversiteit in de stad: Roeselare kleurt tintje groener

 Blog  •  Gemaakt op: 22 Jul 2021

Tijdens Buzzy City kleurden enthousiaste tuinaannemers van de telersvereniging BEST-select – samen met heel wat andere groene vingers – de stad Roeselare een tint groener en heel wat fleuriger. Op de Buzzy City workshops leerden omstaanders zelf hun planten onderhouden, hun tuin verzorgen, en de juiste cultivars kiezen met aandacht voor de bloemetjes en de bijtjes. Of ook: meebouwen aan die oh zo belangrijke biodiversiteit.

Ons groen, dat moeten we koesteren. En al zeker in een bruisende stad als Roeselare. Daarom namen BEST-select – de coöperatieve vereniging van 17 Vlaamse sierboomkwekerijbedrijven – en Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) de Roeselarenaars mee op plantentoer. Zo doorkruiste tuinaannemer Claude stad Roeselare op zijn bakfiets boordevol planten – de Buzzy Bike – om er een stukje stad om te toveren tot een groene oase. Met de Buddleja Argus Velvet en de Green Century, maar ook met Hydrangea Pinky Winky en de Prinses Mathilde, allemaal resistente cultivars van BEST-select die actief de biodiversiteit bevorderen. “Niet alleen verwijzen de namen van de rozenstruiken – Mel Bee, Bee Proud en Bee Gold – naar de bijtjes, ze trekken ze ook aan”, aldus tuinprofessional Claude. “En bijen zorgen op hun beurt voor de nectarverstuiving – wat de biodiversiteit mee in stand houdt.” De voordelen van biodiversiteit in de stad? Schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. En ook de inwoners en bezoekers krijgen er een goed gevoel van. Om het met de woorden van een omstaander te zeggen “Rozen zijn mijn lievelingsbloemen, gewoonweg prachtig.” En Stad Roeselare knikte goedkeurend.

Beeldmateriaal zien van Buzzy City? Of van je eigen tuin een biodivers paradijs maken? Zoef naar www.bestselect.be voor info, onderhoudstips en alle soorten cultivars.

 

Alle berichten

Reageer