MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

10 tuintips die je maar beter niet kunt opvolgen!

 Blog  •  Gemaakt op: 21 Jan 2022

Mijn nieuwe blog gaat over tuinmythes: adviezen voor tuiniers die je maar beter niet kunt opvolgen. In alle tuinmythes die in dit blog besproken worden heb ik zelf ook ooit geloofd (in nummer tien geloofde ik zelfs tot gisteren!). Nu weet ik beter. Eikenblad mag bijvoorbeeld gerust op de composthoop en je kunt je tuin gerust sproeien als de zon schijnt. 

Het probleem met tuinmythes is dat zoveel mensen erin geloven dat ze niet meer ter discussie worden gesteld. Maar dat wil niet zeggen dat ze waar zijn. Tuinmythes zorgen in beste geval voor onnodig werk. In het slechtste geval denk je dat je goed bezig bent terwijl het omgekeerde het geval is. 

Wil je weten of er tuinmythes zijn waarin jij (ten onrechte) gelooft? Lees dan mijn blog "10 tuinmythes die gewoon niet waar zijn!

(foto boven dit bericht: Volodymyr Hryshchenko)

 

Alle notities

5 reacties

  • Marianne V. Marianne V. De laatste heb ikzelf nooit geloofd , Margo . Ik heb het als verpleegkundige al vaak aan de stok gehad , zelfs met collega's , die denken dat natuurlijke middeltjes ook als medicatie minder schadelijk zouden zijn.
    Als je dan het voorbeeld geeft van zwarte nachtschade waarvan enkele bessen een peuter kunnen doden, of van taxus bessen dan verandert de toon.
    Iedereen is bang van taxol en taxotere, twee cytostatica nochtans gemaakt uit taxus die in zoveel tuinen staat.
    Dat van die neemolie heb ik enkele dagen geleden opgezocht naar aanleiding van een post hier over natuurlijke middeltjes tegen luizen.
    Het enige wat men kan zeggen van die natuurlijke middeltjes , is dat de aftreksels die je zelf maakt ms minder geconcentreerd ,en daardoor wat minder giftig zijn.
    Ik houd het bij bruine zeep en dan nog alleen in de serre; eenmaal buiten overwinnen de meeste planten hun belagers zelf , maar in de serre hebben ze wat hulp nodig.
    En als ik mijn helleborussen moet behandelen tegen luis dan gaat er enkele dagen een plastiek vuilniszak over zodat bijen geen contact hebben.
    Ik ben er nog niet helemaal uit of zeep voor bijen nu al dan niet schadelijk is
    Zaterdag 22 Januari 2022 om 14:51
  • Rob v. Rob v. Kleine reactie op Marianne: het vlees van taxusbessen is helemaal niet giftig, zelfs eetbaar. De zeer giftige taxol zit in de pit, maar vooral in de bladeren, waaruit het dan ook geëxtraheerd wordt. Vroeger (toen de melkboer en schillenboer nog met paard en wagen kwamen) was het verboden om taxusheggen aan de straatkant te hebben. Even knabbelen door het paard: dodelijk! Een handvol is genoeg.
    Zaterdag 22 Januari 2022 om 16:23
  • Marianne V. Marianne V. Klopt Rob , je hebt gelijk, had eventjes twee zaken door elkaar gehaald. Maar de bessen zouden dan wel eetbaar zijn , ze zouden ook heel bitter zijn ( maar dat is iets wat ik nu toch maar niet ga uitproberen denk ik 😊) waardoor de kans dat ze opgegeten worden met de pit erbij klein is , alleen , ms toch beter maar geen risico nemen met die mooie knaloranje vruchten
    Zondag 23 Januari 2022 om 13:24
  • Margo G. Margo G. Marianne, ik gebruik zelf ook al heel lang geen bestrijdingsmiddelen meer in mijn tuin. Niet chemisch en ook niet biologisch. Als je tuin in evenwicht is, is dat ook helemaal niet nodig. Maar het zat toch altijd in mijn hoofd dat biologische middelen minder giftig of minder slecht zijn dan chemische middelen. Blijkt dus echt niet altijd zo te zijn! Voor mij echt een eye-opener.
    Vrijdag 4 Februari 2022 om 16:41
  • Groen G. Groen G. Naaktslakken en wintersnoei

    “Ik ken daar een goed middeltje voor,” zeggen ze in familiale kringen, “tegen die slakken”. ’t Gaat over “Escar-go” en co natuurlijk, producten op basis van ijzerfosfaat. Ook Natuurpunt beveelt dit aan. Dat product verlamt de kropklier van de slak. Die kan niet meer eten en trekt zich terug in z’n schuilplaats, waar hij na twee tot vier dagen crepeert. Geen vieze dode slakken in den hof. Probleem van de baan en ’t is proper.
    Escar-go heeft het imago milieuvriendelijk te zijn. Ik heb het altijd al vreemd gevonden dat pesticiden milieu-VRIENDELIJK zouden kunnen zijn. Het blijven gewoon chemische massawapens. Op de verpakking staat dat je moet opletten voor waterverontreiniging en: “om vogels te beschermen moet u gemorst product verwijderen”. Dat laatste vind ik wel een beetje grappig geformuleerd want als je dat product strooit, dan kunnen die vogels daar toch ook aan zitten. Het verschil tussen morsen en strooien is niet meer dan de menselijke intentie (bedoeld of onbedoeld) en daar kunnen vogels geen onderscheid tussen maken, denk ik dan.

    Bovendien doodt dat product alle slakken, zowel naakt- als huisjesslakken. Nu heb ik een heel kleine sympathie voor die huisjesslakken, want die eten de eitjes van de naaktslakken op. Ook de wereld van de slakken is heel divers.. Er zouden ook afval-opruimers tussen zitten. Maar daar heb ik mij nog niet in verdiept. Misschien moet ik dat wel ’s doen.

    Uit: https://eeuwigemoes.wordpress....

    Tijdens het snoeien ontstaan snoeiwonden. Deze doen er ongeveer drie dagen over om te helen, maar zijn in de tussentijd een zwakke plek op de boom. Door deze zwakke plek kan een boom ziek worden, schade oplopen of verzwakken. Toch wordt juist in de kwetsbare maanden aangeraden de bomen te snoeien. De reden hierachter is de modus waarin de bomen zich bevinden in de winter. De bomen houden na het verliezen van de bladeren in de koudere maanden namelijk een winterrust.
    Deze rust houdt in dat de sapstroom in de boom op een laag pitje staat. Doordat de sapstroom weinig actief is, kun je de boom gerust snoeien zonder bang te hoeven zijn dan deze gaat bloeden. Dit is dus een voordeel van het snoeien in de winter. Daarnaast kun je door het ontbreken van de bladeren goed de vorm van de boom zien en kun je gemakkelijker bij de takken komen.
    Vergeet de vorst niet
    Ook al is de sapstroom weinig actief, je moet de aanwezigheid van vorst niet vergeten. Bomen snoeien tijdens een periode van vorst wordt dan ook afgeraden, omdat de vorst wel degelijk schade toe kan brengen aan de boom via de snoeiwonden.

    Uit: https://www.buitenlevengevoel....
    Zaterdag 5 Februari 2022 om 15:53