MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hoe krijg je meer humus in de grond?

 Blog  •  Gemaakt op: 05 Feb 2022

Mensen met een siertuin zijn vooral bezig met planten. Hun focus ligt op de kleuren en vormen van planten waarmee je het plaatje in je hoofd tot leven kunt brengen. Maar vaak vergeten ze het allerbelangrijkste: de grond waarop we tuinieren. Niet elke plant groeit zomaar op elke bodem. Was het maar zo eenvoudig! Als je wilt dat alles in je tuin beter gaat broeien en bloeien, is het belangrijk om de bodem te verbeteren. Zeker als je tuiniert op arme droge zandgrond. 

Ze noemen compost wel eens het zwarte goud voor je tuin maar eigenlijk is humus dat. Veel mensen denken dat humus en compost hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Wat het verschil is, waarom humus zo belangrijk is voor je tuin en hoe je meer humus in de grond krijgt, leg ik uit in mijn nieuwe blog: 'Hoe krijg je meer humus in de grond'. 

 KLIK HIER om het blog te lezen! 

 

Alle notities

3 reacties

  • HA v. HA v. Leuk stuk.
    Altijd fijn als mijn aanpak bevestigd wordt door iemand die er veel meer van weet ;-) Tuinieren doe ik op zware WestFriese klei en sinds 4 jaar vul ik ieder jaar het oppervlak met een centimeter of 50 a 10 boomschors.
    Ook heb ik wat grote takken her en der verspreid. Het heeft een geweldig effect op alle struiken (hun blad laat ik natuurlijk gewoon liggen) en planten die er in de tuin staan.
    Zaterdag 12 Februari 2022 om 09:25
  • Groen G. Groen G. Leuke blog. Ik kan alleen niet zoveel met de term ‘arme’ zure grond. Mijn zure grond is behoorlijk rijk en daar doe ik niks voor. Ik mest dus niet bij. (Sommige mensen vinden zure grond ‘arm’ omdat ze minder keuze in beplanting hebben, maar als je je daarin verdiept en eraan toegeeft, zul je zien dat er heel mooie dingen mogelijk zijn!

    Ik laat alles (blad, snoeiafval, takken) uit de tuin in de tuin liggen. Dit in tegenstelling tot mijn buurman die alles wegzuigt en -blaast en houdt van zwarte grond waar hij ook nog eens continu in schoffelt. Doodzonde!
    Zaterdag 12 Februari 2022 om 11:18
  • Margo G. Margo G. Ik zou zeker niet willen beweren dat ik er veel meer van weet ;-) Maar ik probeer mijn research goed te doen. En natuurlijk probeer ik ook uit mijn eigen ervaring te putten. Zure grond is inderdaad niet noodzakelijk arme grond. Maar als je grond arm én zuur is (zoals in mijn tuin helaas het geval is), betekent dit dat er minder bodemleven is en dus ook minder humus gevormd wordt.
    Zaterdag 12 Februari 2022 om 22:03