MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Snoeien in de lente: je tuin weer tot leven wekken 

 Blog  •  Gemaakt op: 13 Feb 2022

Na een lange winterslaap, ontwaakt jouw tuin stilletjesaan. De lente is synoniem van vernieuwing, van het nieuwe groeiseizoen. En dat betekent: snoeien!  Maar begin niet zomaar te snoeien; niet elke struik of elke boom mag in het voorjaar gesnoeid worden. Kan je er niet meer aan uit? Wij geven je enkele tips om zonder zorgen, en vooral op de goede manier, te snoeien.

Waarom snoeien in de lente? 

Je zal hier en daar lezen dat het niet aangeraden is om in de lente te snoeien, maar het is het goede moment om het nodige snoeiwerk te doen. Je blaast nieuw leven in jouw tuin. Door te snoeien bevorder je namelijk de gezondheid van planten: je verwijdert dode, zieke of aangetaste takken en bladeren. 
Een goede snoeibeurt moedigt bloem- en fruitontwikkeling aan. De meeste planten houden bovendien van een regelmatige snoeibeurt. Goed snoeiwerk zorgt voor een mooie en gezonde tuin. Je kan er dus zeker geen kwaad mee, zolang je het op de juiste manier doet! 

Hoe weet ik welke boom of struik in de lente snoeien?

Bij het snoeien zijn er een paar vuistregels die je in je achterhoofd moet houden. Er zijn namelijk per plantsoort verschillende redenen waarom snoeien belangrijk is: voor de ene plantsoort ga je snoeien om deze in vorm te houden, de andere plantsoort gaat nog meer en groeien na een goede snoeibeurt. Ga dus zeker voor elke plantsoort na wanneer je het beste snoeit. Anders kun je meer kwaad dan goed doen. Een eerste vuistregel is om te weten wanneer jouw planten, struiken of bomen bloeien. 

Bloeien ze in het voorjaar?

Dan mag je pas snoeien na de bloeiperiode. 


Bloeien ze in de zomer?

Dan mag je ze net na de winter snoeien. Tot de meest bekende lentebloeiers horen de heesters, zoals vlinderstruiken, sommige hortensia's, lavendel, azalea, forsythia, magnolia, meidoorn, rhododendron, maar ook kamperfoelie.

Voor meer tuininfo kan je terecht bij Ring Twice voor gespecialiseerde tuinmannen. Gepensioneerde tuinman gezocht? Dat kan ook! Neem een kijkje op de website en vind een dienstverlener naar keuze!

 

Alle notities

Reageer