MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

KleineTuinen.nl

Wanneer kan je een Appelboom snoeien? En hoe snoei je een appel?

 Blog  •  Gemaakt op: 14 Feb 2022

.

Wintersnoei stimuleert de groei van takken met vruchtvorming voor volgend jaar (kortloten) en bevordert de groei van de appelboom. Ook zorg je met goede snoei voor zoveel mogelijk licht (en lucht) in de kroon. Met zomersnoei kan je een (te) sterk groeiende appelboom afremmen in de groei. In een kleine tuin is bijsnoeien meestal wel nodig (mede afhankelijk van de groeivorm die je kiest).

Wanneer snoei je een appelboom?

Voor appelbomen (en perenbomen) geldt een wintersnoei en een zomersnoei. Je snoeit een appelboom dus twee keer per jaar (hoewel de zomersnoei bij jonge bomen en zwak groeiende bomen niet altijd nodig is).

Zomersnoei

Een appelboom snoeien in de zomer doe je in juni of juli. Snoei niet tijdens extreme hitte en droogte.

Wintersnoei

Een appelboom snoeien in de winter doe je in december, januari of februari. In deze periode is de boom in rust. Let wel op dat je niet snoeit als het vriest.

Hoe moet je een appelboom snoeien?

De snoei van een appel (of peer) is mede afhankelijk van de gewenste vorm, het type appelboom (hoogstam, halfstam of laagstam appel) en of het gaat om een leiboom. De snoei voor de eerste jaren is afwijkend, omdat eerst de benodigde gesteltakken gevormd dienen te worden. Ook bij het verjongen van een oude appelboom is de manier van snoeien anders.

Lees verder Hoe je een appelboom snoeien moet

.

 

Alle notities

Reageer