Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Laura B.

Uitstekende buxus vervanger voor de buxushaag

 Blog  •  Gemaakt op: 26 Feb 2022

Ook zo genoeg van de aangevreten, bruine en kale buxushaag? Geen zin om tijd, energie en een heleboel geld te besteden aan het bestrijden van de buxusmot of de schimmelziekte die dit veroorzaakt heeft bij uw buxus? Treur niet, er bestaan genoeg alternatieven om de buxus te vervangen. Met dezelfde eigenschappen die u van de buxus ook gewend bent. Dat betekent dat u het hele jaar door van een groene plant kunt genieten want een alternatief voor de buxus is winterhard. Verder is het geschikt voor iedere snoeivorm, kan het zowel solitair aangeplant worden en als haag en gedijt het op iedere standplaats evengoed. Allemaal kenmerken voor de buxus, dus ook voor de alternatieven. Meer weten over een goede buxus vervanger? Lees dan snel verder.

Ilex crenata als alternatief voor de buxus

De meest gelijkende soort die als alternatief voor de buxus kunnen dienen is de Ilex crenata. Qua bladvorming en groeiwijze lijkt het uiterlijk nog het meeste op de buxus, al is de Ilex ook weer onder te verdelen in diverse types met een eigen uitstraling. De Ilex crenata lijkt nog het allermeeste op de buxus, maar het is wel resistent tegen de buxusmot en ziektes. Dat geldt overigens voor ieder alternatief voor de buxus. Ook de Ilex crenata Caroline Upright en de Maximowicziana Kanehirae tonen veel gelijkenissen. Alleen de blaadjes wijken iets af van die van de buxus. Welk type uw favoriet ook is, met de Ilex haalt u een heel goed alternatief voor de buxus in huis. Of beter gezegd, de tuin.

Alternatief voor buxus met ander uiterlijk

Wilt u iets geheel anders als alternatief voor de buxus? De Portugese laurier is een haagplant die alle aandacht opeist. Met zijn prachtige glanzende bladeren en opgaande, dichte begroeiing een waar pronkstuk voor in de tuin. De Portugese laurier kan zo’n 3 meter hoog worden waardoor uw privacy gewaarborgd is. Ook de taxus Baccata of de Euonymus japonicus Green Spire is een heel goed alternatief voor de buxus. Waar de taxus tot grote hoogte uit kan groeien, blijft de Green Spire bescheiden met een maximale hoogte van 80 centimeter. Welke soort het ook wordt, genoeg keuzes in alternatieven voor de buxus.

 

Alle notities

1 reactie

  • Marianne V. Marianne V. Ik blijf me afvragen waarom niemand lonicera pileata of nitida wil gebruiken als buxus vervanger. Ik hoor uit alle richtingen altijd de gedoodverfde ilex crenata en die vind ik persoonlijk zelfs niet mooi. Lonicera pileata lijkt m.i. veel beter op buxus , is ziektebestendig en oersterk. Wordt alleen niet in vormsnoei verkocht , men heeft er zelf wat werk aan. Er staan foto's van mijn eigen lonicera bollen en buxus bollen op deze site, en velen zien het verschil niet.
    Ik doe koppig voort op mijn manier want sedert drie jaar is mijn buxus ook allemaal gerooid.😁
    Zondag 27 Februari 2022 om 18:13