MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Laura B.

De taxus haag, de groenblijvende haagplant

 Blog  •  Gemaakt op: 03 Maa 2022

De taxus is een sterke plant die tot de coniferengroep hoort. Het is winterhard, heeft naalden van zo’n 1,5 centimeter lang en kent een dichte begroeiing. De taxus Baccata kan in totaal wel zo’n 5 meter hoog worden. Ideaal dus om als privacy erfafscheiding met de buren aan te planten of een lelijke muur aan het zicht te onttrekken. Wanneer u een taxus in de tuin hebt staan kunt u het hele jaar door genieten van een groene oase in de tuin. Zelfs de aller strengste winter krijgt de oersterke taxus er niet onder. 

Aantal taxus per strekkende meter

Om niet voor vervelende verrassingen te komen staan is het handig om vooraf te berekenen hoeveel taxus per meter u nodig hebt. Dit is in eerste instantie afhankelijk van de hoogte die de planten hebben bij aanschaf. Taxus is in verschillende hoogtes verkrijgbaar: de allergrootste zijn inmiddels al zo’n 2.40 meter hoog! Wanneer ze deze hoogte hebben hebt u aan 2 planten per strekkende meter voldoende. Gaat u uit van de allerkleinste exemplaren van 30 centimeter hoog, dan moet u uitgaan van 6 planten per strekkende meter. Alles tussen de laagste en de hoogste kunt u verminderen met ongeveer een halve plant minder. Op diverse sites staan handige tabellen om een exacte berekening te maken van hoeveel taxus per meter u nodig hebt. Heeft u meer advies nodig, vraag het aan de taxus kweker.

Taxushaag snoeien

Taxus kan, behalve tijdens een vorstperiode, het gehele jaar door worden aangeplant. De taxus groeit gemiddeld zo’n 10 tot 25 centimeter per jaar. Heeft het een grotere hoogte bereikt dan u wenst, dan kunt u de taxus terug snoeien. De beste periode hiervoor is in de maand mei of eind september. Zo ontstaat er weer een strakke haag met een formeel uiterlijk. Bang dat u de taxus te ver hebt terug gesnoeid hoeft u niet te zijn. Het is zo sterk dat het vanzelf weer terug groeit. Wacht niet langer, bereken hoeveel taxus per meter u nodig hebt en geniet binnen afzienbare tijd van een sfeervolle, groene haag. 

 

Alle notities

Reageer