MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

De nieuwe tuin

 Blog  •  Gemaakt op: 25 Maa 2022

In augustus 2021 zijn mijn partner en ik verhuisd van een appartement in de stad, naar huis mét tuin. Toch is tuinieren mij niet vreemd, als kind ben ik opgegroeid in een dorp. Iedereen in de familie heeft daar een huis met tuin, en soms ook kippen in een wei.

Dat is iets wat ik ook altijd graag wilde voor mezelf. In de stad ben ik jarenlang lid geweest van een volkstuin, ee groot complex met meer dan 60 active leden. Mijn plot daar was 150m2, iets kleiner dus dan onze huidige tuin.

Wat zijn dan de plannen voor onze nieuwe tuin:

1. We willen graag kippen. Hiervoor zijn we de oorsponkelijk kippenstal (een onderdeel van de schuur) aan het opknappen. De ren moest worden afgebroken en het dak van de schuur is inmiddels vernieuwd. Het hekwerk voor de ren is geleverd en hoeft alleen nog maar geplaatst te worden. Verder is het wachten op het nachthok.

2. Groenten verbouwen, maar ook veel bloemen. Op de volkstuin had ik een combinatie van moestuin en bloemen/planten door elkaar heen. Dat wil ik hier graag ook gaan doen. De tuin, toen wij hem kregen, was eigenlijk alleen een wei, met een dode boom, een pruimenboon en een druif. Gezien de geschiedenis van het huis is er nooit sprake geweest van enige vorm van tuinieren/moestuin op deze plek. De grond zit ook vol met kiezel/stenen van verschillende formaten. 

Langzaam aan ben ik bedden aan het uitsteken in het gras. Het gras in het bed verwijderd ik daarna zoveel mogelijk alvorens er planten in te zetten. Binnenkort ga ik materiaal halen om een afdak te maken voor de tomatenplanten, die nu al op de vensterbank staan op te komen. Daarnaast ben ik vanplan verder op in de tuin een paar verhoogde bedden te maken. 

De oorspronkelijk wie is ondertussen dus langzaam aan het vervormen tot een levendige tuin. Er staan een aantal vaste planten nu in die zijn overgekomen van de volkstuin, zoals de rabarber en de aalbes. En in het najaar is er een hele serie aan bloembollen in de eerste nieuwe bedden beland. Voorjaarbollen maar ook lelies. En in de kelder liggen de dalia's al met ongeduld te wachten tot ze ook de grond weer in mogen.

Er is kort om nog veel te doen in de tuin. Om het proces van wei naar tuin voor mijzelf bij te houden heb ik op deze site een account aangemaakt. Ik hoop de komende tijd dus regelmatig een update te kunnen plaatsen en voortgang bij te houden.

 

Alle notities

1 reactie

  • Kaatje v. Kaatje v. 👍👍👍🌶️🍒🍓🥒🥕💐👍👍👍
    Vrijdag 25 Maart 2022 om 17:48