MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Koken met Judith Cyrus: Geluksmomentjes met magnoliabloemen

 Recept  •  Gemaakt op: 30 Maa 2022

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Al het wereldnieuws in woord en beeld maakt het leven er niet fraaier op. Om mezelf te weren tegen somberheid, vallen kleine geluksmomentjes mij deze dagen extra op: een workout in het zonnetje – inclusief spierpijn op plekken waarvan ik niet wist dat ik daar spieren heb, anderhalve dag later. Of bij de Turkse groenteboer lady fingers zien liggen. Lady fingers zijn kleine banaantjes met een intens zoete smaak. In Suriname zijn ze bekend als pikin mis finga bakba: kleine meisjes vingers. Een klant die binnenkomt lopen met z’n lege koffiekopje en benadrukt hoe lekker dit bakkie was. Een zebrapad naderen en de voetganger die over mag steken gebaart mij met mijn zware bakfiets om voorrang te nemen. Ik roep luidkeels “dankjewel” en hoor terug “pas maar op met die grote bak”. ’s Avonds bespreek ik het voorval met Marieke en ik zie haar ogen glinsteren: zij had weer een vrachtwagen die ze voorrang kon geven bij het inhalen op de snelweg. Ze wordt altijd gelukkig als de chauffeur als erkenning even zijn verlichting aanzet als ze hem of haar vervolgens inhaalt.

Het zijn van die kleine momentjes die ik deze dagen koester. Elke dag fiets ik door het Westerpark en ook daar – in dit seizoen, met dit prachtige weer – is het volop genieten. Allerlei bomen staan in bloei en hoewel ik hooikoorts-gevoelig ben, overwint het genot. Mijn favoriete voorjaarsbloem is de magnolia. Ik betrap me erop dat ik langzamer ga fietsen om nog langer te genieten van de overdaad aan witte en de donkerroze blaadjes. Ze beginnen al te vallen en dat is zowel jammer als ook kansrijk: magnoliabloemblaadjes zijn vol van smaak: bloemig met een bittertje en een toets van gember. Het park ligt er vol mee, dus ben ik met een lege tas het park in gelopen. Van de bloemblaadjes heb ik een limonade met gember gemaakt, die lekker is over roomijs. Maar magnolia-bloemblaadjes zijn ook lekker in een salade of als smaakmaker in appelazijn. Voor dat laatste scheurt u na het wassen de blaadjes in stukken. Overgiet de blaadjes met appelazijn en laat het geheel in een afgesloten flesje of potje 24 uur trekken. Zeef na die intrektijd de azijn en gooi de blaadjes weg. Hieronder vindt u mijn magnoliagember-limonade recept. Ik wens u veel geluksmomentjes.
Ingrediënten

• 450 gram rietsuiker
• 800 milliliter water
• 1 stengel citroengras, in grove stukken
• 50 gram geraspte gember, gewassen en met schil
• schil van een ½ limoen, in stukjes gesneden
• 1 handvol magnoliabloemblaadjes, gewassen
Ook nodig:
• kaasdoek
• literfles, gesteriliseerd
Bereiding

Doe suiker, water, citroengras, gember en limoenschil in de pan en breng aan de kook. Kook 20 minuten tot de suiker volledig is opgelost. Doe het vuur uit en laat 15 minuten afkoelen. Dep de magnoliabloemblaadjes droog en scheur ze in stukken. Roer de magnoliabloemblaadjes door de siroop. Doe de deksel op de pan. Kneus af en toe de blaadjes met een vork.

Nadat de blaadjes zo’n 12 uur hun smaak en geur hebben afgegeven, zeeft u de siroop. Leg de kaasdoek in een zeef of vergiet en giet de limonade erdoor heen. Giet de limonade in de literfles waarna deze in de koelkast zo’n drie maanden houdbaar is. Lekker met bruiswater, ijsklontjes of cava.

(Dagblad Trouw - Koken met Judith Cyrus - 30 maart 2022)

 

Alle notities

1 reactie

  • Viviane V. Viviane V. wat een zalig receptje, dat ga ik zeker proberen zo gauw de magnolia in bloei staat. dank je!
    Vrijdag 17 Februari om 06:02