MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Afrikaanse lelie

 Notitie  •  Gemaakt op: 27 Apr 2022

Een Agapanthus is een echte zonaanbidder en bijzonder geschikt als kuipplant voor op het terras of balkon.
Plant de Agapanthus na aanschaf zo snel mogelijk in een ruime pot, het witte gedeelte van de neuzen onder de aarde, met een grondmengsel van potgrond, en daardoor heen wat zand. Het zand zorgt voor een goede drainage. 
Het eerste seizoen zal een stek nodig hebben om te settelen. De echte groei/bloei komt vaak pas het tweede seizoen. Een landplant daarentegen bloeit (80%) het eerste seizoen, dit percentage ligt lager bij de hele donkere soorten. Begin tijdens de groei met eens in de week water geven. En vanaf half oktober helemaal geen water meer geven. Let op dat er een gat in de bodem van de pot zit zodat het overtollige water weg kan. De aarde mag gerust een keer uitdrogen dit gaat de plant beter af dan een te grote hoeveelheid water.
Een Agapanthus heeft namelijk een hekel aan "natte voeten". 

U begint weer met water en mest geven als u de groene bladpuntjes boven de aarde uit ziet komen.
In het vroege voorjaar is er nog wel eens kans op strenge nachtvorst, is dat het geval, dan de plant er nog tegen beschermen.
U kunt bijvoorbeeld afdekken met vliesdoek of de pot s' avonds naar binnen zetten.

Een agapanthus heeft voeding nodig om bloemen te produceren!
Geef de plant in de groeiperiode, 1x voor en 1x na de bloei, bij zeer arme grond ook tijdens de bloei, een tot twee eetlepels mestkorrels (7-14-28). U kunt het gewoon op de aarde strooien.
Deze N.P.K. korrels (Stikstof, Fosfor en Kali) zijn verkrijgbaar online, op de kwekerij en op onze stand waarmee we de tuinbeurzen bezoeken. Zie agenda.
De verhouding 7.14.28 raden wij aan want een andere voeding bevat vaak veel te veel stikstof, dit geeft een te weelderige groei van het blad, de stelen en gaat ten koste van de bloei.

Onderstaand gedeelte geldt niet voor groenblijvende soorten.
U kunt de bladverliezende Agapanthus, beschermd tegen de regen buiten laten staan tot de 1e lichte (nacht)vorst zich aandient.
Zo krijgt de plant namelijk het seintje dat hij in rust moet gaan en daardoor zal het blad vergaan.

Bij aanhoudende koude en vanaf -5°C de bladverliezende soorten in een schuur of kelder laten overwinteren.
Tip: zet de potten iets van de grond, bijv. op een stuk tapijt of ondervloer.
Het is echt heel erg belangrijk uw planten niet te vroeg af te dekken of binnen te zetten.
Want de aarde is dan nog vochtig en de temperatuur te hoog en dit zorgt dan weer voor te vroege groei en/of wortelrot.
De beste overwinteringstemperatuur is tussen de 2°C en max. 8°C graden, bij deze temperatuur worden ook het beste de bloemstelen voor het volgend jaar geproduceerd.
Bij hogere temperaturen zullen er veel minder tot zelfs geen bloemstelen worden geproduceerd. Na de bloei mag u de stelen verwijderen, u mag ze ook laten staan tot er zich zaaddozen vormen en daarna pas verwijderen. Alles snoeien is niet nodig. Het blad verdroogd vanzelf en in het voorjaar haalt u het er zo vanaf, het dient ook als de plant zijn natuurlijke bescherming.
 

 

Alle notities

2 reacties

  • Nina V. Nina V. Heel blij met deze duidelijke en overzichtelijk informatie. Agapanthus één van mijn favorieten maar al vaak toch niet helemaal optimaal behandeld zie ik nu, met alle gevolgen van dien ;-)
    Vrijdag 29 April 2022 om 08:32
  • Eric D. Eric D. Vind het zelf ook blikvangers op terras. Maar heb bovenstaande info toch ook maar van internet gehaald. Ik kopieer deze tekst naar een word-document zodat ik daar met kleur de belangrijkste info (bv ivm voeding, overwinteren) kan accentueren..
    Vrijdag 29 April 2022 om 08:51