MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

De bijenwolf, een minder bekende wesp

 Blog  •  Gemaakt op: 25 Jul 2022

Als het gaat om wespen, zijn de Franse veldwesp en de limonade wespen ( Duitse wesp en gewone wesp) algemeen bekend. Er leven in onze tuinen echter nog veel meer soorten wespen. Zo heb je bv ook graafwespen die geen nest bouwen maar zoals de naam al doet vermoeden ,  een holletje graven in de grond.

Vandaag zag ik in mijn tuin een bijenwolf die een honingbij gevangen had en daarmee, met de grootste moeite, vandoor ging. De bijenwolf is een van die graafwespen die een gangetje graaft in de grond van zo'n 20 cm tot één meter lengte. Aan het eind van die gang , vijf tot tien zijgangetjes die elk weer uitmonden in een kamertje In elke kamertje stopt ze een aantal (voornamelijk) honingbijen en één eitje. De bijen zijn niet dood maar verlamt en worden één voor één gegeten door uit het eitje gekomen larve. Het aantal bijen dat in die cel beschikbaar zijn voor de larve bepaald het geslacht : 2-3 bijen voor een mannetje, 3 tot 6 bijen resulteert in een vrouwtje die dan ook groter zijn. 

Om zo'n honingbij te verlammen geeft de bijenwolf een steek tussen romp en achterlijf, draait de honingbij snel om en steekt vervolgens nog paar keer in de buik. Vervolgens drukt ze dan de honingmaag leeg waarvan de inhoud daarvan ter plekke wordt gegeten door de wesp. 

Hierna klemt de bijenwolf de honingbij tegen haar buik en vervoert deze naar het nest. Per dag kan de bijenwolf tot wel tien bijen vangen. 

De bijenwolf steekt geen mensen dus niet panikeren wanneer je ze ziet zou ik zeggen. 

 

Alle notities

4 reacties

 • Marianne V. Marianne V. Heel interessant 😊
  Maandag 25 Juli 2022 om 21:18
 • Adrie d. Adrie d. Ik ben nu in de natuur, op zoek naar nog meer leuke beestjes. 🤣
  Die urntjeswesp heb ik eergisteren ook gezien , zal later wel een foto posten. Helaas niet zo'n goede foto maar vaak heb je maar één keer een paar seconden kans en dan zijn ze weer verdwenen.
  Woensdag 27 Juli 2022 om 13:35
 • Adrie d. Adrie d. Ik heb nu 42 foto's van wespen in apart mapje wespen gezet Jacobus. Was een flink monniken werk 😓😓
  Vrijdag 29 Juli 2022 om 10:44
 • Bert E. Bert E. Door jou ben ik wat meer gaan letten op wat er zoal rond vliegt en heb nu al een onderscheid kunnen maken tussen verschillende bijen en wespen.
  Maandag 8 Augustus 2022 om 14:31