MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hommelnestkastje van exotische resthout

 Blog  •  Gemaakt op: 16 Maa 2023

Wat ik nu weer verzonnen heb ;
Een hommelnestkastje. 
Heb ik dus niet zelf verzonnen : kwam ik laatst tegen op een ander platform, waar ik meest toekijk maar veel van leer. En zijn ook te koop in tuincentra , zag ik laatst. 

Wat research op YouTube, wat ideeën opgedaan : zo'n kastje dient van binnen uit twee kamers te bestaan, eentje voor het nest en andere toilet??? ??
Zo waren ze dus ook in tuincentra dus.. Met gaatje als doorgang, mooi splintervrij gemaakt want zo ben ik dan ook weer. 

Verder dient de ingang uit een buisje te bestaan omdat een hommel graag een verlaten muizenholletje overneemt en tot haar eigen nest promoveert. Vandaar ook de vulling met zoiets als hooi ofzo.ik had alleen stro voorhanden. 
Had eerst een stalen buisje als ingang maar leek me oa van binnen niet geschikt voor tere hommel voetjes : niet erg comfortabel. Daarom stuk dik rondhout/bezemsteel uitgeboord et voila. 

Die op YouTube en tuincentrum hadden scharnierend dak zodat je ook in kunt kijken. Kreeg dat zelf niet voor elkaar dus creatieve oplossing gevonden : geheel afneembaar dak . 

Beste plek voor zo'n kastje is ergens op/ dichtbij de grond, beetje beschut in de schaduw zodat de bewoners niet gebakken worden in de zon : klinkt vrij logisch. 
Mooi landing platform voor de ingang erbij ?

Had eerst gedacht om het geheel in de beits te zetten, maar ik kan me niet voorstellen dat een koningin in de verf lucht wil komen wonen. Laat het voor nu dus maar onbehandeld : kunnen de gebruikte houtsoorten (Roble en Sirari ) gemakkelijk tegen. Misschien geef ik die behandeling in het najaar nog wel. 

En nu maar afwachten of er bewoners komen ???

 

Alle notities

3 reacties

  • Johan S. Johan S. Tof, ga ik ook proberen en....hopelijk komen deze leuke bewoners snel!
    Vrijdag 17 Maart om 09:44
  • Renilde Renilde Heel leuk Adrie 👍
    Vrijdag 17 Maart om 10:42
  • Margo G. Margo G. Wij proberen het dit jaar met een hommelpot (een omgekeerde bloempot die je grotendeels ingraaft. Een mooi "nestje" erin gemaakt van stro en mos. Ik heb het al eens eerder geprobeerd, en toen werkte het niet. Nu een iets gemodificeerde versie gemaakt maar nog geen hommels gespot. Ik ben écht reuzebenieuwd of jouw kastje gaat werken!
    Zaterdag 18 Maart om 15:15